En majoritet av svenskarna är nu folkpartister. Åtminstone om vi ser till frågan om ett Nato-medlemskap som Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) har drivit sedan 1999. Den senaste opinionsundersökningen från Demoskop visar att fler än sex av tio svenskar är positiva till ett medlemskap. Endast två av tio säger nej. Även om dessa undersökningar inte är en sanning så ger den stora skillnaden en väldigt tydlig signal om vad folkets vilja är.
I morgon, söndagen den 15 maj 2022, fattar Socialdemokraterna ett historiskt beslut om att säga ja till ett medlemskap i militäralliansen Nato. Det behövs inte ens en källa för att påstå det. Beskedet måste nämligen vara landets sämst bevarade hemlighet på länge.
Försvarsminister Peter Hultqvist har varit en minst sagt hårdnackad motståndare till ett Nato-medlemskap. Till och med han lyfter nu enbart fram fördelar med ett medlemskap och nackdelar med ett utanförskap. Tunga S-profiler som Jan Eliasson, tidigare utrikesminister, ambassadör och vice generalsekreterare i FN, har svängt. Från att ha förespråkat alliansfrihet förespråkar han nu i stället ett medlemskap i Nato.
Den interna opinionen i S har svängt kraftigt på kort tid. Argumenten som har förts fram har med stor sannolikhet påverkat väljarna. Numera säger varannan S-väljare ja till Nato, medan knappt hälften så många säger nej. Det gradvis ökade stödet i opinionen har i sin tur sannolikt påverkat politikerna, vilket har lett till en spiral uppåt för ett ja.
Finlands tydlighet under processen på väg mot ett finskt ja till Nato har naturligtvis också starkt påverkat svenskarna, inklusive regeringspartiet och dess sympatisörer. När Finland går med i Nato skulle Sverige bli oerhört sårbart och ensamt om vi fortsatte att stå utanför.
Tillbaka till den inledande frågan, varför går det så fort? Svaret är enkelt, det går så fort för att det är så bråttom. Vi måste vara ärliga med det. Det är här och nu som kriget i Ukraina pågår. Det är här och nu den seriösa möjligheten finns att gå med i Nato.
Skälen för att gå med i Nato är inte roliga. Ingen av de seriösa förespråkarna vill ha krig, konflikter eller oroligheter i världen. Det är däremot så det ser ut och då måste man laga efter läge.
I morgon tar Socialdemokraterna det stora steget och säger ja till Nato. Det gläder många folkpartister och liberaler, som verkligen behöver fortsatt medvind i opinionen. Ibland är det faktiskt inte så dumt att ligga steget före och kunna säga ”Vad var det vi sa?”.