Ett av de aktuella ämnesområdena är vaccinationsgrad, där i princip alla som bor på äldreboenden har fått en tredje dos mot covid-19. Att kommunen därtill totalt sett återfinns bland de mest vaccinerade i landet är glädjande.
Ett annat ämnesområde där Vadstena sticker ut positivt är att personal som är ovaccinerad mot just covid-19 har omplacerats, just på grund av avsaknad av vaccination. För att arbeta med vissa arbetsuppgifter och/eller med vissa människor i riskgrupper är det ett måste att vaccinera sig. Det finns en frihet från att göra det, men det får konsekvenser att göra ett sådant val. För vissa yrken eller arbetsuppgifter fungerar det helt enkelt inte.
När människor som är beviljade hemtjänst väljer att inte öppna sin dörr av rädsla för att bli smittad av ovaccinerad personal är situationen allvarlig. Oron i samhället och i människors vardag kan vara obehagligt stor ändå, redan utan att sådana situationer ska behöva uppstå. Här behövs generella förändringar framåt. Konkret handlar det om skärpningar och möjlighet att ställa hårdare krav på vaccination mot allvarliga sjukdomar.
Det tredje ämnesområdet som Vadstena utmärker sig inom är det arbete som genomförs med den så kallade heltidsresan. Vad konceptet kallas varierar mellan kommuner, men grundtanken är att ge de anställda förutsättningar att kunna arbeta heltid inom vård och omsorg. Så är oftast inte fallet i dag, antingen för att tjänster är utformade för en lägre tjänstgöringsgrad eller för att den anställde helt enkelt inte skulle orka med en heltidstjänst.
I sammanhanget väcks hård kritik mot det som låter som något väldigt vackert och sunt. Hälsoscheman. Grundtanken är från politiskt håll generellt sett god, utifrån att personalen är en väldigt viktig och uppskattad del av verksamheten. Den som tror att kommunpolitiker struntar i människorna som arbetar inom vård och omsorg har fel. Varför skulle de göra det? Det vore både ologiskt och omänskligt. Samma sak gäller även för tjänstepersoner.
Frågan som ställs är ändå för vem som hälsoscheman är hälsosamma? Kommunal har uttryckt svidande kritik, en nationell granskning pågår, forskningsstödet påstås vara obefintligt och protestlistor mot ett eventuellt införande är aktuella även i Vadstena kommun. Här är sista ordet verkligen inte sagt kring personalens förutsättningar och vi får fortsätta att hålla ett vakande öga på utvecklingen. Det är ett alldeles för viktigt ämne för att det ska gå obemärkt förbi.