Att bli vän med framtiden är en god målsättning. Det gäller att inse att man kan äga den. Dels genom vad man har inflytande över, dels genom hur man väljer att reagera på det som ligger utanför ens möjligheter att påverka. Det ligger något djupt positivt och lugnande i detta man behöver inte vara så rädd för vad som ska hända. Som Dalai Lama uttryckt saken: "Det som vi inte kan göra något åt, behöver vi inte oroa oss över, för det kan vi ju inte göra något åt. Och det vi kan göra något åt, behöver vi inte oroa oss över, för det kan vi ju göra något åt."
Somliga händelser och förändringar är förvisso läskiga och rent av farliga, men kanske är det vanan att ängslas som gör oss mest sårbara. För även om 2016 var ett riktigt skitår så har det faktiskt aldrig varit bättre att leva som människa på jorden. Fattigdom, diarrésjukdomar, krig, analfabetism, barnadödlighet och så vidare har minskat till rekordlåga nivåer. Säkerhetsläget är trots otäck terrorism i julhandeln fortfarande bättre nu än mellan 1914 och 1945, eller för den delen under 1970- och 1980-talen.
Ändå är alarmismen påtaglig i det offentliga samtalet och i nyhetsflödet. Har journalisterna och andra uttolkare rätt? På det stora hela stämmer de uppgifter som rapporteras om händelser som har ägt rum, men om framtiden har de inte mer rätt än gemene man. Tyckare och andra uttolkare som likt olyckskorpar gör tvärsäkra prognoser eller på ett förnumstigt sätt tecknar mörka scenarier i tv-soffan har ofta fel men de fyller en viktig dramaturgisk roll med rafflande spänning och varningar som kittlar.
Forskning visar emellertid att de som är bäst på att förutspå vad som kommer att hända är de som är intellektuellt hederliga, det vill säga är nyfikna, har ett öppet sinne, omprövar sina ståndpunkter och inhämtar ny information. Det är metoder som var och en kan tillämpa.
Att se faror och förstå framtiden har varit helt avgörande för människans överlevnad. Att lösa problem, bygga upp säkerhet och skapa mer välstånd springer härur. Men det gör även populism eller ännu mer ödesdigra åskådningar.
Harvardhistorikern Niall Ferguson pekar på mot bakgrund av tidigare skeenden att det nu finns grogrund för en våg av populism i västvärlden. Han menar att den i sig inte är farlig; populister söker till exempel inte riktiga krig, utan snarare handelskrig. Men de dåliga konsekvenserna av en kortsiktig populistisk politik har tidigare lagt grund för både fascism och kommunism.
Att bli vän med framtiden handlar om att se den an. Göra den till sin. Se det positiva i tillvaron och i utvecklingen. Ett viktigt nyårslöfte är därför att prova nya saker. Utmana dina vanor och föreställningar. Träffa människor du annars inte skulle mött. Sök kunskap som ger dig en bättre helhetsbild. Gå emot strömmen och bli optimist. Faktum är att mycket talar för att du då både uppnår dina egna livsmål och får rätt om framtiden för samhället i stort. (Liberala Nyhetsbyrån)