Hur väljer du vilket parti du ska rösta på? Det är ingen lätt fråga att svara på, eftersom svaret är komplext och kan bero på många olika saker. Därför är det värt att fundera på de underliggande faktorer som gör att människor väljer på det ena eller andra sättet.
Den första faktorn är ideologi. I grunden handlar det om vilken typ av samhälle som vi vill se och vilka värderingar individen har. Grupp kontra individ, kontroll mot frihet, protektionism mot öppenhet. Socialism, konservatism, nationalism, liberalism och andra ideologier ställs mot varandra i ett fundamentalt vägval. Här sållas vissa partier bort ganska raskt.
Den andra är strategi. Det som populärt kallas det politiska spelet påverkar när det gäller val av parti, exempelvis stödröstning eller agerande utifrån en viss konkurrenssituation. Tänkta samarbetspartners och allianser kan också ha betydelse.
Den tredje är egoism, slarvigt uttryckt. En del väljare gör sitt val beroende utifrån egna, närståendes eller en viss grupps intressen. Skattenivåer inom specifika områden är ett tydligt sådant exempel. Äldreomsorg, förskola, skola och personlig assistans är andra.
Den fjärde är person. Underskatta aldrig värdet av kunskap om en person som ställer upp i politiska val. En viss människa kan potentiellt trumfa alla andra faktorer.
Forskningen ger åtminstone visst stöd för dessa tankar, men det ska ändå påpekas att de i denna ledare utvalda faktorerna inte är baserade på forskning. De baseras på tankar från ledarskribentens eget huvud och olika erfarenheter, både egna och andras.
Utifrån detta är valkompasser ett bristfälligt verktyg att använda för den som inte har tagit sig förbi det första steget, ideologin. Orsaken är att valkompasser allt som oftast fokuserar på hur partierna ställer sig i aktuella sakfrågor och väldigt sällan tar hänsyn till underliggande ideologier. Olika partier kan landa i exakt samma ställningstagande i en viss fråga, men utifrån helt skilda utgångspunkter ideologiskt. Ta exempelvis Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som alla tre vill förstatliga skolan.
Använd dig gärna av valkompasser i valet av parti, men utvärdera noga det resultat du får. Fundera inte bara på vilket parti som kompasserna säger att du ska rösta på, utan även på varför de säger det. Fundera också på om dina värderingar verkligen överensstämmer med de partier som kompasserna föreslår att du ska lägga din röst på.