Två år av den pågående mandatperioden ligger bakom oss och lika lång tid ligger framför oss. Med det som tidsmässig kuliss ägde ytterligare en politikerdebatt rum under Tillväxt Motalas paraply, en debatt som kändes mer som en halvtidsvila än en reell kamp.
Inför rekordhöga 150 personer i Motala Convention Centre sammanstrålade för tredje året i rad ledande politiker i Motala och Vadstena på scenen under en debatt ledd av Lina Handberg från MVT och mediaprofilen Lennart Ekdal. Evenemanget har utvecklats till ett uppskattat inslag under den tidiga hösten och låter människor med olika intressen mötas för diskussion.
Nyheterna under morgontimmarna var lätträknade, det mest påtagliga var att en särskild panel av icke-politiska kommentatorer hade tillsatts. Starten för denna var förvisso trevande, men om den finns kvar nästa år har konceptet förhoppningsvis utvärderats och förfinats för att skapa en mer relevant närvaro. Annars var det i princip status quo avseende personer på scenen och vad som framfördes i åsiktsväg.
De tre uppsatta huvudpunkterna för diskussionen kring Motala var bostäder, integration och sysselsättning. Resultatet av debattens innehåll var dock ett delvis annat, där byggande av bostäder och skiftande syn på kommunens ekonomiska situation dominerade.
När det gällde sysselsättningen konstaterade Camilla Egberth (S) att arbetslösheten hos unga i det närmaste har halverats på bara några år. Det är en positiv utveckling, men varken orsaker till detta eller tankar om framtida utveckling inom sysselsättningen dök upp i någon relevant omfattning. Det är i och för sig inte så konstigt, då den önskade riktningen är densamma för alla partier och inte orsakar konfrontation.
Ett mer högljutt tonfall blev det i diskussionen kring den ekonomiska situationen, där Caroline Unéus (M) ansåg att läget är ”otroligt oroväckande”. Det är starka ord, men tänkvärda mot bakgrund att kommunen har ungefär en halv miljard kronor i lån och en dubbelt så stor pensionsskuld mot anställda. Det kan inte viftas bort hur som helst, men majoriteten tar ingen nämnvärd notis om kritiken.
En av de just nu allra viktigaste frågorna, integration, drunknade helt i diskussioner om exempelvis Platens eventuella försäljning av lägenheter och centrumutveckling. Detta är olyckligt, då bland annat en fråga från publikplats om upplevd ökad otrygghet skapade förmiddagens mest påtagliga stämningsändring i lokalen. Detta måste tas på stort allvar, samtidigt som allt det goda arbete som görs och de framgångar som nås i sammanhanget också måste få ta plats.
På Vadstena-fronten var det inte heller något nytt som presenterades, varken bland politikerna eller bland frågorna som rörde bostadsbyggande, invånarantalet och marknadsföring av kommunen. Den som lyfte från mängden på ”västkanten” var Anders Agnemar (C) som berörde vikten av att hantera äldreomsorgens utmaningar, men längre än så kom inte ämnet.
Dagen bjöd på halvtid inom politiken och förhoppningsvis kan halvtidsvilan göra nytta, för både Motala och Vadstena förtjänar mer engagemang och liv framöver. Det kändes halvt avslaget från politiskt håll, men om ett år är valrörelsen i praktiken i full gång och vi kan räkna med mer dynamik och aktivt deltagande. Det är välbehövligt och något att se fram emot.