Vägen till ett jämställt samhälle börjar hos mig

Det finns inga lätta lösningar för att nå jämställdhet.

"Sannolikt återgår samhället därefter till det vanliga, för det krävs mycket mer än tillfälliga uppror för att skapa förändring" skriver Tobias Josefsson.

"Sannolikt återgår samhället därefter till det vanliga, för det krävs mycket mer än tillfälliga uppror för att skapa förändring" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Victor Bomgren

Ledare2021-04-21 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Efter vad som förefaller vara fem mord på kvinnor på bara några veckor har frågan om mäns våld mot kvinnor blivit allt mer aktuell. Åtminstone i några veckor kommer det debatteras och uttryckas upprörda känslor offentligt. Sannolikt återgår samhället därefter till det vanliga, för det krävs mycket mer än tillfälliga uppror för att skapa förändring.

Det pratas mycket om hårdare straff just nu, inte minst från konservativa som driver detta förhållningssätt hårt. Även regeringen uttrycker liknande ambitioner om att våldsbrott i nära relationer ska rendera hårdare straff. 

Det är inte fel i sig att diskutera denna fråga. Tvärtom kan det ha positiv effekt genom att exempelvis hålla gärningspersoner borta en längre tid från brottsoffren. Det går dessutom relativt snabbt att förändra straffskalor och att använda fotboja mer frekvent.

Ändå är det utifrån viljan att uppnå en mer långsiktig förändring ännu viktigare att prata om de underliggande strukturerna i samhället. Normer, beteenden, språkbruk, jargong. Verkligheten. Det som pågår med och omkring oss i vår vardag. 

Här tillkommer då och då lysande initiativ, som exempelvis Locker Room Talk och andra ageranden som fokuserar på problematiska beteenden hos män. Vi behöver mer av den varan för att kunna komma framåt. Fler män som kliver fram, säger ifrån och tar ansvar för att aktivt skapa förändring.

Inte sällan när det gäller vålds- och sexualbrott av olika slag är det populärt i vissa grupper att utmåla personer av utländsk härkomst som en viktig faktor för den negativa utveckling vi ser. 

Det är ett lätt narrativ att ägna sig åt, eftersom det skjuter in sig på en främmande grupp människor som inte sällan avviker från de svenska normerna och värderingarna. Det finns problem i sammanhanget, men det är inte där som huvudproblemet finns.

När det väl kommer till kritan är det ett måste för svensken att ta en rejäl titt i spegeln och betrakta sig själv. De svenska normerna och värderingarna är bevisligen inte enbart av godo. Även om det på pappret ser ut som att Sverige ofta är jämställt, eller åtminstone försöker vara det, så finns det ovedersägliga bevis på motsatsen. Inom privatlivet. Inom arbetslivet. Inom kulturlivet. Inom idrottslivet. Så gott som överallt.

Lösningen börjar hos oss män. Vårt beteende. Hur vi pratar. Hur vi uppfostrar våra barn. Hur vi beter oss mot andra människor. När den hemläxan är gjord kan vi därefter börja diskutera hur andra beter sig och vilka andra åtgärder som krävs.