Problemet med att det är besvärligt att på ett betryggande sätt undersöka olika företags finansiella situation är inte nytt, men de snabbt uppkomna behoven i början av året har gjort att det har blivit mer påtagligt. Om ett företag inte har en ekonomiskt stabil grund att stå på är det ett risktagande att göra affärer med det. Därmed inte sagt att det är fel att göra dessa affärer, men just medvetenheten kring risknivån måste finnas med som en bedömningsfaktor i beslutet.
I dag är kraven på svenska aktiebolag i jämförelse med många andra länder låga när det gäller att efter avslutat räkenskapsår lämna in årsredovisningen. Det går dessutom att ”fuska” sig till extra tid genom att lämna in ofullständiga dokument, som senare kompletteras. Detta gör att den som på ett seriöst sätt vill granska en tänkt blivande affärspartner potentiellt har väldigt gamla ekonomiska uppgifter att gå på, vilket gör att risknivån ökar. Det är generellt sett negativt för viljan att göra affärer och har under coronapandemin visat sig vara en specifik svaghet i systemet.
De lokala aktörerna Motala kommun, Vadstena kommun och Region Östergötland har haft ett tungt uppdrag under början av 2020. Att bedöma kvaliteten hos den skyddsutrustning som har köpts in har varit och är fortfarande krävande. Att sålla bland mer eller mindre seriösa aktörer har därtill krävt mycket tid i anspråk, delvis i onödan. Inköpsorganisationerna har förstärkts, samtidigt som det ordinarie arbetet har fått stå tillbaka. Arbetsmetoderna har också förändrats. Vadstena har exempelvis haft strategin att först beställa en mindre mängd varor från en ny leverantör, för att senare kunna beställa mer om allting har gått enligt plan med den första omgången. Intelligent hanterat, måste det sägas.
Om reglerna för företag hade varit stramare när det gäller att lämna in årsredovisningar i Sverige hade kommunerna och regionerna haft bättre förutsättningar att i sitt inköpsarbete granska leverantörerna. Motsvarande gäller också för den vanliga inköpsverksamheten, som även den skulle gynnas av mer aktuella finansiella uppgifter om leverantörer. Även finansiella rapporter är färskvaror. Det är en av de lärdomar vi som samhälle bör dra av pandemin. Vi bör också agera därefter för att förbättra situationen framöver.