Att Vadstena kommun har som ambition att växa sett till antalet invånare är fullt rimligt. Det handlar inte bara om att det på ett mänskligt plan känns bättre att växa än att minska. Det handlar också om att det på sikt är ett måste att växa för att överleva som kommun.
Tar man en titt på forskningen ges inget entydigt svar kring hur stor en kommun behöver vara för att fungera. En nivå som brukar nämnas är storleksordningen 30 000 invånare. Vadstena skulle behöva fyrdubblas för att nå dit, men det är av andra skäl inte rimligt att sträva efter.
Kommunsammanslagningar, kanske någon föreslår. Ja, det finns i teorin som en möjlighet, men i praktiken är det ingenting som tillämpas i Sverige. Flera folkomröstningar har genomförts för att pejla läget hos befolkningen, men svaren har varit tydliga. Nej, vi vill inte gå samman med grannen. Om inte ens Mörbylånga och Borgholm som skulle kunna skapa en helhet på Öland kan förenas, vem ska då lyckas?
Vadstena kommun är tvärtom ett resultat av det motsatta, en utbrytning från dåvarande Motala kommun som verkställdes 1980. Dessförinnan är historien minst sagt rörig, med nästan samma struktur under perioden från 1971 till 1974 innan Vadstena sögs upp av Motala kommun. Den som upplevde detta blev antagligen ganska snurrig.
I stället för sammanslagningar har samarbeten i olika former blivit minst sagt populära under senare år. För Vadstenas del kan vi ta några exempel. Vatten och avlopp sköts tillsammans med norra grannen Motala, precis som Räddningstjänsten. När det gäller IT och löner samarbetar kommunen med södra grannen Mjölby. Överförmyndarnämnden är ett samarbete mellan Motala, Mjölby, Vadstena, Boxholm och Ödeshögs kommuner.
Som MVT berättar om är det nu dags för nästa samarbete att ta plats i myllret. Boxholm och Vadstena är nämligen överens om att arbeta tillsammans ännu tätare när det gäller maten i den offentliga verksamheten. Det har delvis gjorts tidigare, vilket ger de två kommunerna en relativt kort startsträcka att växla upp samarbetet till någonting större. De delar inte ens en geografisk gräns, men har ändå funnit varandra.
Samarbete kan i en kortare form stavas med två bokstäver: vi. Problem kan dock uppstå om det blir otydligt vad detta vi egentligen består av, när det varierar så pass mycket. Här gäller det alltså att Vadstena har koll på läget. Alltför många samarbeten i varierande konstellationer riskerar att skapa en röra, som kan göra att kommunen samarbetar ihjäl sig.