Under kommunfullmäktige den 15 maj fastställdes förslaget till en ny vision för Motala kommun. Den sträcker sig fram till 2040 och ska vara en ledstjärna i arbetet för politiker och tjänstepersoner, samtidigt som den sänder ett budskap till invånarna.
Låt mig till att börja med konstatera att det finns mycket som är bra i den nya visionen för Motala kommun. Den blickar framåt, uppåt och vill mer. Ambitionen är hög inom många områden. Det är en attraktiv framtidsbild som målas upp, precis som det ska vara.
Om visionen blir verklighet till 2040 kommer Motala kommun sannerligen att vara en väldigt attraktiv plats att bo och verka på. Visionen är dessutom beslutad med politisk enighet från alla partier, vilket är en styrka. Den måste leva över tid, oavsett politiskt styre.
Med det sagt finns det frågor att ställa och förbättringar att göra. Visionen är till att börja med förvånansvärt kort. Det kan vara en fördel eftersom det blir lätt att ta den till sig, men det är samtidigt en nackdel eftersom formuleringar lätt blir svävande. Begreppet visionärt innebär i och för sig att saker kan vara svårgripbara, men en del begrepp och uttryck i visionen blir dessvärre svåra att förstå.
Ett begrepp som har använts i kommunens tidigare vision för Motala och kommunikationen kring kommunen är ”Östergötlands sjöstad”. Det ger förvisso en positiv känslobild för mottagaren, men det har samtidigt upplevts förvirrande eftersom stora delar av kommunen exkluderas från huvudbudskapet.
Därför är det intressant att se att ordvalet i nya ”Vision Motala 2040” är förändrat. Östergötlands sjöstad ska nämligen på drygt 15 år utvecklas till ”en sjöstad för hela Sverige”. Det ligger helt i linje med att en vision i praktiken ska vara ouppnåelig, för ambitionen att bli en sjöstad för hela landet är extremt hög – för att inte säga ouppnåelig. Därtill är det svårt att förstå vad det innebär, plus att den fortfarande är exkluderande.
Invånarna sägs enligt visionen leva ett ”modernt sjöstadsliv” år 2040, men vad betyder det? En sökning på nätet leder främst till Hammarby Sjöstad i Stockholm, vars sida på Facebook inte har uppdaterats på sex år, men även till några underliga eller informationstomma hemsidor. Lägg därtill tidskriften ”Sjöstadsliv”, som kategoriseras som ”efemärt material” (kortlivat) och enbart finns att låna på Lunds bibliotek.
Det hade varit väldigt intressant att få begreppet sjöstadsliv mer beskrivet, men det kanske klarnar framöver när visionen ska börja konkretiseras.