Efter att den värsta kollektiva chocken – om det nu är det som upplevs i Motala – efter Lalandias besked i måndags om att avtalen med kommunen inte förlängs nu börjar att lägga sig, vad händer sedan?
På det vardagliga planet finns det flera aktörer som påverkas på ett mer konkret sätt. BK Zeros anläggning Z-parken och tillhörande campingdelar blir exempelvis plötsligt högaktuella för fortsatt existens. En förändring för klubben vid en Lalandia-etablering hade naturligtvis kunnat medföra nya möjligheter, men att finnas kvar på en i stort fungerande plats som potentiellt nu kan fortsätta att utvecklas borde också kunna ge en stark tro på framtiden.
Motala Simsällskap är en annan förening som påverkas, fast mer garanterat åt det negativa hållet. Vad händer nu med den nya simhallen som kommunen hade planerat att förlägga i anslutning till Lalandia? Det sägs att det inte finns någon reservplan för en simhall. Därmed kan det ta lång tid innan något rimligt alternativ till den befintliga, föråldrade simhallen kan finnas på plats.
Ett tredje faktum som dyker upp i sammanhanget är att Folkets park numera inte finns kvar. Den processen är svårare att bedöma som utomstående, men folkparksrörelsen är över lag utrotningshotad. Visst finns det undantag, men just Motalas variant har ur ett större perspektiv inte varit särskilt livskraftig. Domedagen var sannolikt nära, oavsett Lalandias öde.
Kommer du förresten ihåg planerna på sagolandet Timbalaya vid Norrsten? Ingenting har hänt där på flera år och aktören sade sig tidigare vara beroende av Lalandias etablering för att kunna agera. Nu får sagolandet alltså ansluta sig till vattenlandet i skaran av attraktioner som har planerat att etablera sig i Motala och vid Vättern, men misslyckats.
Är det därmed läge att ge upp tanken om att kunna locka till sig en större attraktion av det här slaget, något som åtminstone delvis kan konkurrera med Kolmårdens djurpark och Astrid Lindgrens värld? Ja, åtminstone inom en överskådlig framtid.
En mer framkomlig väg kanske är att sikta på en jordnära nivå och arbeta för att på lämpligt sätt, exempelvis i privat regi på kommunal mark, satsa mer på att utveckla besöksnäringen i området genom ett klassiskt och fungerande svenskt koncept. Camping. Kan svaret vara så enkelt?
Ibland är det de närliggande lösningarna som fungerar bäst, åtminstone på kort till medellång sikt. Det är någonting att tänka på inför det fortsatta arbetet med och fastställandet av de nya detaljplanerna under 2024.