Vaccinpass är en alltför hård frihetsinskränkning

Från och med 1 december ska det krävas vaccinpass på offentliga sammankomster inomhus med över 100 deltagare.

Avsaknaden av kritik mot frihetsinskränkningar för att hindra smittspridning är anmärkningsvärd.

Avsaknaden av kritik mot frihetsinskränkningar för att hindra smittspridning är anmärkningsvärd.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Ledare2021-11-22 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det var regeringens besked i veckan. Kravet kommer gälla för konserter, teaterföreställningar, idrottsevenemang och gudstjänster. Tar smittspridningen fart kommer även gym, restauranger och museum omfattas av liknande krav.

Att det är dumt att välja bort vaccinet är uppenbart. Men det betyder inte per automatik att de omfattande frihetsinskränkningar som ett vaccinpass innebär är välavvägda. Friheten att välja innefattar även att välja fel, och tvång kan tvärtemot intentionerna öka skepsisen. 

Trots det har invändningarna från oppositionen varit få. Moderaterna vill tvärtom gå längre, med krav som även omfattar restauranger (SvD 19/11). Man anser att skillnaden mellan 101 personer på ett event och 101 personer på en restaurang är arbiträr. Det är inte utan poäng, men att identifiera det som det största problemet i förslaget tyder på en rätt svag liberal ådra.

Förslaget lägger ett stort ok på näringsidkare, föreningar och församlingar. Att arrangörer, om de vill, ska ha möjlighet att kräva vaccinpass är en sak. Nu rör det sig om ett tvingande krav, för alternativet är att införa andra begränsningar som avståndskrav och maxgräns för sällskap. Kontroller kommer kräva extra personal, en extra kostnad för verksamheter som redan drabbats hårt. Smidiga tekniska lösningar är utlovade, men någon färdig lösning finns inte på plats med mindre än två veckor till förslaget träder i kraft.

Sverige behöver ta höjd för en ny våg, ute i Europa ser flera länder ökad smittspridning trots hög vaccinationstäckning. Vaccin har visat sig effektivt för att minska risken för att insjukna allvarligt, men mindre så för att få ner spridningen. 

Är det då värt att försöka få ner smittspridningen till varje pris? Lägre risk förknippad med smitta ändrar balansen, när man väger för- och nackdelar med långtgående åtgärder. 

Dessutom är frågan om alla mindre invasiva alternativ verkligen är uttömda. Beslutet att slopa testning för vaccinerade, i strid med den europeiska smittskyddsmyndighetens riktlinjer, framstår nu som märkligt. Munskyddskrav övervägs inte, trots att en metastudie som nyligen publicerades i British Medical Journal slog fast att det är den mest effektiva icke-medicinska åtgärden. 

Kunskapen om viruset är större och smittspridningen mer under kontroll än för ett år sen. Dessutom finns vaccin. Förutsättningarna för kloka avvägningar borde vara bättre, ändå tycks politikerna famla i mörkret – där de funnit ett botemedel som riskerar vara värre än sjukdomen.