När kände du dig attraherad av någon för första gången?
Tycker du att det är svårt att svara på? Detta är en av de frågor som, enligt artiklar i Expressen, ställs till asylsökande som uppger sig vara homo- eller bisexuella. Än mer absurd är frågan: "Skulle du beskriva dig som lesbisk eller homosexuell?" ordklyveri som säger föga om personen. Sedan åtstramningen av migrationspolitiken klarar de allt färre homotesterna. Exempelvis bedömdes inte svenska operasångaren och gayikonen Richard Söderberg som homosexuell när han på prov besvarade testfrågorna.
Ett tankeexperiment för dig som är heterosexuell: Tänk dig att du levde i en värld där det alltid förutsattes att du attraherades av människor av samma kön, och att du dessutom tvingats dölja din sexualitet hela livet eftersom samhället du levde i kriminaliserat heterosexualitet. Efter en flykt står du inför det nya landets myndigheter och ska bevisa din läggning. Vad skulle du säga för att övertyga dem?
Du skulle kanske känna dig pressad att dela med dig av intima möten du har haft med andra människor. Samtidigt skulle du mötas av ifrågasättanden som: ”Detta låter som sexuellt utnyttjande av dig, och inte en jämbördig sexuell relation." Så som det ser ut, i vår verkliga värld, skulle en stor andel av världens kvinnor sannerligen få höra den meningen om de beskrev sina sexuella erfarenheter med män. En stor andel kvinnor har – de facto – blivit våldtagna av en man. Ingen skulle för den sakens skull ifrågasätta kvinnornas heterosexualitet.
Så varför ses frågan som relevant när det kommer till homo- och bisexualitet?
Rent krasst behövs tester för att säkerställa att asyl ges på rätt grunder. Men att testa någons sexualitet är något helt annat än att testa någons ålder. Du kan inte göra någon medicinsk mätning, och inte ens få en fingervisning om hur verkligheten ligger till genom att titta på personen.
Inga tester är hundraprocentiga, men poängen är att minska fönstret för felbedömning. Homotesternas utformning ökar snarare det fönstret, vilket tyder på en enorm rättsosäkerhet. Med tanke på den utsatthet många av världens homosexuella lever med, behövs inga unkna frågeställningar från fördomsfulla myndigheter. (Liberala nyhetsbyrån)