I Östergötland har förbunden för fotboll, innebandy, ishockey, handboll och bandy skrivit på riktlinjer för det utmärkta konceptet Samsyn. Grundsyftet med samarbetet är att underlätta för barn och ungdomar att ägna sig åt flera idrotter samtidigt högre upp i åldrarna. Det görs bland annat genom att gemensamt dela upp året i perioder, där olika idrotter har sina huvudsäsonger och därmed ges viss prioritet.
Det görs också genom att alla träningspass, oavsett idrott, ges samma värde när det gäller laguttagningar och liknande prestationsbaserade mätningar. Ett varierat idrottande ger mer framgångsrika idrottsutövare och får ungdomar att fortsätta högre upp i åldrarna. Det handlar i grunden om folkhälsa och om att barn och ungdomar ska må bättre i livet.
Även om inte varje enskild förening inom de olika idrotterna nödvändigtvis måste följa Samsyn finns det många föreningar som gör det. Ännu fler borde göra det, både inom de aktuella idrotterna som har skrivit under riktlinjerna och inom andra idrotter. Att ha tolerans och förståelse för att barn och ungdomar gynnas av ett brett och varierat aktivt idrottsliv är nödvändigt.
Framför allt är det unga tjejer som i hög grad minskar sitt idrottande under tonårstiden. Livet och kraven som ställs utanför idrotten är viktiga orsaker, men även idrottslivet behöver rannsaka sig självt. Görs det tillräckligt mycket för att bibehålla barnens intresse och skapa förutsättningar för tjejer att fortsätta med sina idrotter?
Ett problem som finns är att inte alla ledare vill följa riktlinjerna för Samsyn, inte ens inom de föreningar som har ställt sig bakom principerna. Orsakerna kan variera och exempelvis handla om ledarnas för högt ställda krav i för unga åldrar, eller om att barnens vårdnadshavare ställer orimligt höga krav. Ett stort ansvar ligger tyvärr hos föräldrar och andra vuxna i barnens närhet. Det är inte alltid som de har en sund syn på ambitionsnivå.
En sak av mer anekdotisk karaktär som kan noteras utifrån egen erfarenhet är att tränare från stora föreningar i större tätorter betydligt oftare toppar sina lag eller agerar mer resultatfokuserat än vad deras kollegor i mindre föreningar gör. Hetsen att nå resultat och vinna blir dominerande, vilket förstör idrotten till nackdel för breddidrottandet.
Det beteendet måste få ett stopp. Idrotten måste för barn och ungdomar i första hand gå ut på att må bra och ha roligt tillsammans. Tävling på allvar får komma senare i livet, även i stora föreningar.