Du som i morgon torsdag den 30 januari har en stund över på eftermiddagen kl 14–18 rekommenderas att göra ett besök i Folkets hus i Motala. Inte bara för att huset i sig är ett intressant nav i den stora tätortens centrum, utan för att det då kommer att flöda av positiv energi från lokala skolelever som utgör en viktig del av både kommunens och landets framtid.
Under 2019 utnämndes Motala till ”Årets UF-kommun” i Östergötland, precis som 2017. Det är ett gott betyg, som inte hade varit möjligt utan en målmedveten satsning från politiker, tjänstepersoner och pedagoger. Det lokala näringslivet är självklart också en viktig faktor när det gäller att agera mentorer, att sprida kunskap och att motivera eleverna till att prova på att driva egna företag.
Det är nämligen exakt det som Ung företagsamhet (UF) handlar om. Att driva ett företag från idé till genomförande och slutligen till avveckling. Allt detta görs normalt på ett år och ska efterlikna verkligheten så långt det är möjligt. Affärsidé, affärsplan, budget, marknadsföring, försäljning och andra ingredienser är involverade. Precis som för en vanlig företagare.
Ett 50-tal UF-företag från olika gymnasieprogram i Motala kommun kommer under torsdagen att visa upp sig och sina affärsidéer. Mässor av det här slaget brukar vara en fröjd att bevittna, eftersom det formligen sprudlar av positiv energi, kreativitet, uppfinningsrikedom, nyfikenhet och problemlösning.
Forskningsresultat visar att många elever som har genomgått processen med ett UF-företag får fördelar som bättre samarbetsförmåga och ökat självförtroende. I dagens konkurrensutsatta värld kan dessa till synes subtila ingredienser vara skillnaden mellan fiasko och succé.
Ordet entreprenörskap kan låta klyschigt, torrt och tråkigt. Den vänsterinriktade kritikern kopplar gärna ihop begreppet med höga vinstuttag och girigt privat företagande. Den mer högerinriktade betraktaren har en helt annan synvinkel och ser kreativiteten som en förutsättning för fortsatt samhällsutveckling och genererande av skatteintäkter till välfärden.
Konceptet med Ung Företagsamhet är en del av en hel arsenal med olika redskap som utbildningsväsendet förfogar över när det gäller att skapa förståelse och kreativitet inom området entreprenörskap. Inom grundskolan finns bland annat Framtidsfrön, som sprider kunskap främst på högstadiet.
Rektorer, studie- och yrkesvägledare, lärare och för den delen även förskollärare har också en viktig roll att spela i sammanhanget. Punktinsatser som UF och Framtidsfrön har sina förtjänster, men de vardagliga insatserna med att öppna elevernas ögon för alla de möjligheter i form av yrken och karriärer som finns där ute i arbetslivet kan göra enorm skillnad. Pedagogerna är återigen nyckeln till framgång.
Denna helhet fastslås i Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning, som har funnits i ett antal år och förhoppningsvis också nu återspeglar sig i verkligheten. Att barnen och eleverna tillåts vidga sina vyer, öppna sina ögon och se en större värld är ingenting som syns direkt i ett betygsdokument, men det kan mycket väl synas i hur livet utvecklar sig.
Tobias Josefsson