Att ryssar och ukrainare ser varandra som broderfolk är en sanning som upprepats sen invasionens början, för att fånga det obegripliga i att de nu tvingas förgöra varandra på slagfältet. Rysslands president Vladimir Putins agerande har uppfattats som irrationellt.
Rent säkerhetspolitiska analyser räcker kanske inte hela vägen för att förklara konflikten och förstå rationaliteten bakom Putins agerande, utan behöver kompletteras med förståelse för de två ländernas delvis gemensamma historiska och kulturella arv. Synen på ukrainarna och ryssarna som särskilt sammanhörande är inte främmande för Putin. Tvärtom. I tv-talet som föranledde invasionen framhöll presidenten att Ukraina är mer än ett grannland, att de två är förenade historiskt, kulturellt och andligt – och förenas av familjeband och blodsband.
Samhörigheten ses snarare som så stark att det är otänkbart att Ukraina ska vara ett självständigt land. Som historikern Kristian Gerner förklarade i ett specialavsnitt av SVT:s kulturnyheter (17/3) om invasionen är Putins syn djupt grundad i rysk imperialism, där ukrainare ses som en slags lillryssar – en självklar del av en storrysk familj där Ryssland är storebror.
Det gör att Putin vill knäcka Ukrainas partikulära kulturella identitet. I programmet berättar Stefan Ingvarsson, tidigare kulturråd i Moskva, att över en miljon kulturhistoriska artefakter förts från halvön till ryska museer efter den ryska annekteringen av Krim 2014. Kulturen är alltså inte bara bakgrund till utan även måltavla i Rysslands aggressioner.
Men även i det kulturella kriget möter Ryssland motstånd. Att Ukraina år 2018 grundade en egen ortodox kyrka, och bröt med den genompolitiserade ryska ortodoxin och den Putin-positiva patriarken i Moskva, var en viktig markör. Och i dagarna valde en framstående ballerina med ukrainskt påbrå att lämna Rysslands nationalscen Bolsjojteatern i protest mot kriget (SVT 17/3). Sådana händelser saknar inte symbolisk tyngd.
Kriget handlar om något mer än bara fysisk överlevnad och territoriell integritet, och förs på flera fronter än den militära. Ukraina slåss inte bara för sin självständighet, utan också för sin kultur och sitt språk.