Att finnas i närheten av ett stort draglok i form av Linköping medför både fördelar och nackdelar för kommuner som Motala och Vadstena. Att ha en välmående regionmotor är inte minst viktigt för arbetsmarknaden, som medför både direkta och indirekta effekter för de närliggande syskonen, men det finns även andra uppsidor – eller nersidor beroende på vilken infallsvinkel man har.
När det gäller kvällsliga och nattliga nöjesaktiviteter är läget kluvet. Närheten och tillgängligheten via pendeltåget till centrala Linköping innebär konkurrens för restauranger, biografer, pubar och andra liknande aktörer i nöjes- och kulturlivet på de mindre orterna. En stadskärna som Linköpings, med Ågatan som nav för det urbana utelivet på kvällstid, ger även invånare i regionens övriga delar ett större utbud som kan förhöja livskvalitet och attraktionskraft.
Frågan om nattliga öppettider hos krogar i Motala har varit på tapeten under den gångna veckan. En till synes banal fråga om krögarna på orten ska få ha öppet till klockan två eller till klockan tre om kvällarna/nätterna berör på flera sätt.
Det finns varierande åsikter från många håll, även inom de olika partierna och grupperna av partier. Är det rätt eller fel att utöka öppettiderna på det sätt som nu är föreslaget? Den remissrunda som nu är påbörjad är utifrån läget särskilt intressant och agerandet att just få en bredare syn på frågan är korrekt av majoriteten i Solidariskt Motala. Inte minst mot bakgrund av att däri ingående Vänsterpartiet redan har ställt sig negativt till förslaget.
Alkoholens vara eller inte vara i samhället är en knepig fråga. Om förekomsten inte redan hade varit socialt accepterad är det sannolikt att ett förslag till införande inte hade gått igenom i dagens samhälle. Det visar inte minst debatten kring andra beroendeframkallande substanser och den stundtals in absurdum förespråkade nolltoleransen mot droger, sprututbyten och liknande frågor.
Utan att föregå remissrundan och det efterföljande beslutet i kommunfullmäktige lutar det i nuläget åt att klockslaget tre kommer att innebära stängningsdags framöver. Även om det initialt ska genomföras via tillstånd med prövotid är det troligt att beslutet i ett senare skede kommer att bli giltigt längre än så. Inte minst mot bakgrund av polisens argumentation kring likabehandling av olika aktörer, oavsett i vilka orter i regionen de är verksamma. Det är en sund utgångspunkt.
Samtidigt är det på sin plats att reflektera kring att en så specifik och ur ett större perspektiv oviktig fråga om ett förlängt öppethållande hos Motalas krögare hamnar på kommunfullmäktiges bord, när en avsevärt viktigare fråga som nedläggningen av skolan i Godegård inte gjorde det. Sett till de olika delarnas betydelse för invånarnas vardag, liv och framtid borde skolfrågan definitivt ha avgjorts i kommunens högsta organ.
Ur en byråkratisk synvinkel är det av allt att döma regelmässigt korrekt att det ser ut så här, men det betyder däremot inte att det behöver fortsätta att vara så. Det ligger helt i politikernas egna händer att utforma delegationsordningar och prioriteringar för att skapa balans i beslutsfattandet. Om bara viljan finns.