Vad är det första du tänker på när du hör Vadstena? Det var en av de frågor som ställdes i en undersökning nyligen och svaret var i det närmaste unisont: kloster. Det var det i särklass starkaste ordet som människor i omvärlden förknippar med kommunen. Hur hanterar Vadstena den tudelade egenskapen att människor har denna ensidiga bild?
Långt efter ”kloster” kommer andra till vinnaren relaterade ord som slott, stad, Birgitta, historia, kultur och nunnor, samt Vättern. Svaren är mycket tydliga, det är den historiska aspekten som totalt överskuggar allt annat. Utredningen drar slutsatsen att Vadstena har ett starkt varumärke utifrån värdena ovan, men också att det just är en ensidig bild som ges.
De som har svarat har en förvånansvärt god bild av var Vadstena ligger geografiskt. Associationerna till sommar, semester, bad, natur och mysiga stunder framträder också tydligt i både traditionella och sociala medier.
Det är inte ovanligt att det i sammanhang av det här slaget lyfts kritik mot att kommunala skattepengar läggs på utredningar av externa konsulter. Ibland är kritiken befogad då det är lätt att utredningar av det här slaget blir ett sorts alibi för uteblivna eller obekväma beslut, men i det här fallet är inriktningen högst relevant.
Det är klokt att en så pass utåtriktad kommun som Vadstena investerar i att få en förståelse för hur den omfattas av omvärlden. Att identifiera det så kallade platsvarumärket är för en turistfokuserad kommun en del av överlevnad i en allt mer konkurrensutsatt värld. Resultaten och slutsatserna utifrån utredningar är dock inte alltid entydiga och det är viktigt att analysera underlaget på ett korrekt sätt. Den tudelade egenskapen som redovisats denna gång kräver en tvådelad strategi för att kommunen ska lyckas nå framgång även framöver.
Vadstena måste dels ta vara på den styrka som finns i kopplingen till det historiska arvet och kulturlivet. Det lockar besökare, vilket ger direkta intäkter. Det ger också en association till lugn och trygghet, vilket blir allt viktigare i en orolig omvärld. För kommunens framtid måste den demografiska strukturen förändras och just tryggheten kan i kombination med kännedom om en ovanligt framgångsrik skola vara direkt avgörande för att locka till sig barnfamiljer.
Vadstena måste dels arbeta stenhårt för att komplettera – inte ersätta – den historiska tyngdpunkten. Hur når man bäst ut till besökarna med information om andra ingredienser som näringsliv, arbetsliv och närheten till en stark arbetsmarknad? Hur kan ynnesten att locka sommargäster användas för att få besökarna att återvända även under andra delar av året?
För en så kommun av en så pass liten storlek som Vadstena finns, med resonemanget ovan som bakgrund, god anledning att ha en stark framtidstro. Att ha en så tydlig position som Vadstena har är smått unikt och det är ett måste att ta vara på de möjligheter som finns. Det är en av de allra största uppgifterna för kommunen under den närmaste tioårsperioden.