Solidariskt Motala och Alliansen har i det som kallas planeringsförutsättningar för perioden 2018-2020 presenterat sina grova tankar inför höstens budgetprocess för Motala kommun. Vad bjuder då framtiden på enligt dessa förslag? Det är en blandad kompott, om man ska tro på parterna.
Majoritetens förslag har en avsevärt större textmassa, medan Alliansens förslag är mer sparsmakat. De olika varianterna har sina logiska förklaringar i resurser när det gäller tjänstemän som producerar text. De olika varianterna har också olika fördelar: majoritetens upplevs som mer genomarbetat medan Alliansens är tydligare och lättare att ta till sig.
Grundförutsättningarna just nu är att Motala kommun som samhällsaktör växer och mår bättre än på länge, åtminstone ser det ut så utifrån. Befolkningsökningen fortsätter, arbetslösheten minskar, optimismen blir mer tydlig på flera områden och krisen i det politiska livet har passerat.
Under ytan gömmer sig däremot faror av olika slag. Tunga investeringar krävs framöver inom de kommunala verksamheterna och det finns även andra stora frågor att ta tag i. Kommunen behöver enligt underlaget rekrytera över 300 nya medarbetare varje år fram till 2021. Även om det finns många personer som står till arbetsmarknadens förfogande kommer det inte att bli lätt att hitta personal med rätt kompetens.
Socialnämndens verksamhet redovisar åter igen ett påtagligt ekonomiskt underskott som måste jobbas ikapp, samtidigt som det finns personalmässiga förluster att redovisa. Delar av verksamheten är i det närmaste havererad och det ser inte ljust ut vid horisonten. Lägg därtill att bildningsnämnden också dras med rekryteringsproblem. Det är tunga verksamheter som berörs.
Alla vill att Motala kommun ska fortsätta sitt arbete med att stärka sitt ”arbetsgivarvarumärke”, men det går ärligt talat rätt knackigt på den fronten. Motala kommun som arbetsgivare har fått sig rejäla törnar både inom skolans ochsocialens områden. Går dessa att reparera inom rimlig tid? Både Solidariskt Motala och Alliansen har alltså etttydligt fokus på kommunens roll som arbetsgivare. Det är mycket bra, eftersom det är direkt nödvändigt.
Oavsett denna tudelade bild av Motala kommun är det för tidigt att dra några slutsatser av de planeringsförutsättningar som nu redovisas. Vi får hålla oss till tåls till i oktober-november då färdiga förslag läggs fram och besluten ska tas inför 2018. Fram till dess kommer bland annat mer information kring behov och kostnader för nya lokaler för förskola, skola, idrottsanläggningar och LSS-boenden. Det är kritisk information inför framtiden.
Avslutningsvis finns det ändå en efterlängtad satsning att plussa för. Fokus läggs äntligen på digitalisering. Med en sund och balanserad attityd till teknikens möjligheter ges utrymme för nya kreativa tankar som kan spara både tid och energi. Det i sin tur kan ge personalen möjlighet att fokusera på rätt saker. Den digitala motorvägen och de nya verktygen kan minska transporter av både människor och material, samt skapa smartare lösningar. Det är verkligen inte en dag för tidigt.