Efter de första fyra månaderna av 2024 visar prognosen att Motalas gymnasieskolor förväntas göra ett minusresultat på ca 5,5 miljoner kronor på helåret. Resultatet är dåligt, trots att gymnasieprogrammen är i princip fulla och att söktrycket inför hösten har varit relativt gott.
Samtidigt beskriver bildningsförvaltningen situationen som att gymnasieskolan inte har anpassat sig utifrån de pengar som ges. I klartext kostar gymnasiet för mycket pengar och måste framöver anpassa kostymen efter plånboken. Det kommer att få konsekvenser.
En relaterad sak som är värd att få fokus i detta sammanhang är den information som finns om att framtiden för bland annat musikprofilen som i dag finns på Platengymnasiet är osäker, i första hand av ekonomiska skäl. Om utfallet skulle bli en nedläggning innebär det sannolikt att dagens elever får fortsätta, men att ingen ny antagning sker.
Att ha en profil av det här slaget betyder relativt lite för eleverna när det gäller kursutbudet, men det är ändå värdefullt för den individ som är intresserad av att utvecklas inom området. Det svenska musikundret och vårt rika kulturliv är summan av många olika delar i samhället, med gymnasienivån som en av dem.
Närvaron av kulturinslag som musik och konst i en gymnasievardag tillför därtill någonting mer för en skola som helhet. Att det finns musikaliskt liv och rörelse kring olika typer av firanden och evenemang som exempelvis skolavslutningar och Lucia påverkar helhetsintrycket av en skola – och även dess rykte. Visst kan det vara marginellt på ett sätt, men alla pusselbitar är viktiga för att skapa attraktivitet på sikt.
Det ska poängteras att det ännu inte finns något beslut om att lägga ned musikprofilen på Platengymnasiet, eller för den delen några andra profiler eller inriktningar. Men, ingen rök utan eld. När det är ekonomiskt tufft är det väldigt lätt att snåla in på området kultur och hänvisa till att det inte är ekonomiskt lönsamt i sig.
Det är inte konstigt i sig, men det är östgötskt träligt. Det må vara sant att kulturen inte bär sig självt, om man ser på det strikt ekonomiskt och kortsiktigt. Om man däremot väger in andra aspekter och ser det större och längre perspektivet har kulturens insatser effekter även ekonomiskt.
Tyvärr är den kommunala ekonomin och det politiska systemet utformat för att belöna agerande på kort sikt. Det är inte visioner som vinner kommunala val. Det som vinner val är saker som har gjorts under de senaste få åren bakåt och kanske främst saker som utlovas inför de kommande få åren framåt. Det gör att kulturen ofta hamnar i kläm.