Tilliten sätts på prov

Rädsla. Oro för brott gör att färre vågar vara ute på kvällar och nätter.

Rädsla. Oro för brott gör att färre vågar vara ute på kvällar och nätter.

Foto: Ruud, Vidar

Ledare2018-02-01 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Rånvågen mot barn i Nacka utanför Stockholm har fått stor uppmärksamhet under de senaste dagarna. Unga pojkar och flickor i skolåldern har bestulits på sina jackor, mobiltelefoner och kontanter. ”Vi har övervägt om vi ska flytta”, säger en pappa, vars son blev knivrånad på väg hem efter en fotbollsträning, till Expressen (23/1).

Händelserna i Stockholmsförorten är en del av en större trend. Personbrotten ökar i Sverige. Det visar Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning, som släpptes på måndagen (29/1). Genom främst telefonintervjuer ställer Brå frågor om utsatthet för brott under år 2016, samt förtroende för rättsväsendet och oro för kriminalitet under 2017.

Bland de som intervjuats uppgav 15,6 procent att de utsatts för misshandel, hot, sexualbrott, personrån, trakasserier eller bedrägeri. Det är en ökning med drygt två procentenheter jämfört med den senaste mätningen året innan.

Människors oro ökar även den. I fjol var en tredjedel av befolkningen orolig för brottsligheten i samhället.

Den ökade kriminaliteten kommer antagligen att bli en av valrörelsens viktigaste frågor. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har inlett valåret genom att lova mer poliser och ökad trygghet. Det gör de rätt i.

Givetvis ska brottsutvecklingen inte överdrivas. Sverige är fortfarande ett relativt tryggt land. Risken att drabbas själv är fortfarande mycket liten. Men det är ändå viktigt att politiken tar sig an dessa problem innan nyheter om grova våldtäkter, rån och inbrott blir något som anses vara helt normalt.

Det största problemet med skjutningar, granatattacker, rån och sexualbrott är givetvis att oskyldiga människor drabbas. Men kriminaliteten, och främst oron, riskerar också att förändra hela samhället på ett mer övergripande plan.

När rädslan för brott ökar, liksom misstroendet mot rättsväsendet, sjunker det sociala kapitalet. Människor som inte vågar gå ut när det är mörkt får sin rörelsefrihet kraftigt begränsad. Föräldrar som inte låter sina barn gå hem från fotbollsträningen ensamma kommer att uppfostra en mindre självständig generation. Den som är rädd och ständigt ser sig över axeln kommer att vara misstänksam mot främmande människor. Stanna och hjälpa en främling med vägen? Nej, det kan ju vara ett rånförsök!

Att uttrycket ”gemene man” på svenska uppfattas som något positivt är talande för den svenska kulturens höga sociala kapital. Den låga korruptionen i Sverige hänger ihop med landets höga tillit. Kriminalitetens offer är på så sätt inte enbart de individuella brottsoffren, utan också samhället som helhet.

Sverige är och kommer givetvis även i framtiden att vara ett bra och säkert land att leva i. Men att vänta med att ta itu med problem är sällan en bra idé. Inför valåret bör politikerna ta Brå-rapporten på allvar. (Liberala nyhetsbyrån)