Tillgängliga digitala möten stärker demokratin

I pandemins spår har diskussioner kring möten och mötesformer dykt upp, inte minst sådana som äger rum i kommuner som Motala och Vadstena. Fullmäktige, nämnder och styrelser har löpande möten, som utifrån olika aspekter långt ifrån alltid är så bra som de borde vara. Det är en av många saker som borde kunna bli bättre både under och efter pandemin.

För digitala mötena är det viktigt att ordförande eller moderator fördelar ordet på ett bra sätt, skriver Tobias Josefsson.

För digitala mötena är det viktigt att ordförande eller moderator fördelar ordet på ett bra sätt, skriver Tobias Josefsson.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-07-22 07:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Våra kommuner har på olika sätt och med varierande praktisk framgång hanterat möten på olika sätt. Det har varit ett nödvändigt ont att hitta lösningar på nya problem när fysisk distansering har varit ett krav, som att minska antalet närvarande ledamöter eller hitta alternativa lokaler. Samtidigt får vi inte glömma bort de ordinarie grundläggande kraven som finns på möten. Ett par exempel på sådana är inkludering och tillgänglighet, både för fysiska och digitala möten.

I offentliga lokaler och mötesrum borde exempelvis höga trösklar vid det här laget vara ett minne blott, eftersom de försämrar den fysiska tillgängligheten för människor som är beroende av exempelvis rollator eller rullstol för att förflytta sig. Alternativ till trappor borde vara en självklarhet, precis som hörslingor och ett fungerande ljudsystem. Tyvärr är ”borde” ordet som används, eftersom det fortfarande inte är en självklarhet. Arbetet går för långsamt, även om det går åt rätt håll.

Oavsett det är det hög tid att vi lär oss att på motsvarande sätt hantera tillgänglighet i digitala möten. Ett redskap i det arbetet är den checklista som Funktionsrätt Sverige har tagit fram för att hjälpa mötesarrangörer att göra rätt.

Vissa ingående delar borde redan vara självklarheter i möten. Skapa ordentliga dagordningar i förväg, ha framförhållning rörande tidpunkt, ha en tillgänglighetsaspekt i presentationer, planera in pauser, se till att mötet har en tydlig struktur, följ upp mötet med dokumentation i text och genomför utvärderingar.

För de digitala mötena är det därtill extra viktigt att ordförande eller moderator fördelar ordet på ett bra sätt, att deltagarna har mikrofondisciplin genom att stänga av ljudet när de inte ska tala, att textchatten används som komplement till ljud, samt att kameran används på ett korrekt och tydligt sätt. Tillsammans skapar det en helhet som gör det möjligt för fler att delta även i digitala möten på ett bra sätt.

Att agera på detta sätt generellt är inkluderande. Inte bara för personer med funktionsnedsättningar, utan för alla inblandade. Kommunerna borde därmed i högsta grad vara intresserade, eftersom det stärker demokratin.