Tidsoptimist riskerar att hamna på hal is

Nya ishallar i Motala välkomnas, men förväntningarna är delvis orimliga.

"Det var i sammanhanget klokt av kommunstyrelsen att begära en utredning i frågan om i vilken regi som ishallarna vid riksväg 50 ska byggas och skötas" skriver Tobias Josefsson.

"Det var i sammanhanget klokt av kommunstyrelsen att begära en utredning i frågan om i vilken regi som ishallarna vid riksväg 50 ska byggas och skötas" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Peter Calén

Ledare2021-10-27 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Hösten 2023 kommer delar av Motala att ha förändrats rejält. En sådan del är det område vid riksväg 50, som om två år förväntas innehålla två olika ishallar. En primärt för bandy och en primärt för ishockey.

Hösten 2022, ett år tidigare. Reda då säger sig IFK Motala behöva komma in med bandyn under tak för att inte äventyra verksamhetens existens. ”Det finns inga skäl till att det tar längre tid” säger föreningens ordförande Pär Beckne. Riktigt så enkelt är dock inte den värld som besluten fattas i och ishallarna byggs i.

Ett år gör en enorm skillnad i det offentliga. Enbart överklaganden, upphandlingar och väntetider i en stundtals överhettad byggbransch kan äta upp en sådan tidsperiod. Att förvänta sig att ishallar för 300 miljoner ska stå klara om ett år, utifrån en kommunal budget som för år 2022 inte kommer att innehålla de pengar som krävs för bygget, är orimligt.

Det var i sammanhanget klokt av kommunstyrelsen att begära en utredning i frågan om i vilken regi som ishallarna vid riksväg 50 ska byggas och skötas. Generellt kan kommuner behöva ta ansvar för helheten med byggande, ägande och förvaltande. Ibland finns det däremot starka skäl, både principiella och ekonomiska, till att överväga att låta en extern part bygga, äga och/eller förvalta byggnader. Det beror på situationen, bland annat tidsbaserade faktorer som konjunkturläge och konkurrens på en viss marknad.

Frågan blir särskilt viktig när det handlar om en kommunal investering på i storleksordningen 300 miljoner kronor. Utifrån aspekten effektiv användning av skattemedel är det nödvändigt att ha ett underlag som utvärderar alternativa lösningar till genomförande, med effekter och kostnader för de olika alternativen.

Utifrån den information som nu är tillgänglig verkar det som att den valda vägen med en helhetslösning i egen regi är rätt väg att gå. Valet föll dessutom på att bygga båda ishallarna i samma veva, vilket i teorin och förhoppningsvis även praktiken kommer att medföra betydande samordningsfördelar i byggarbetet. Att kommunstyrelsen var enig i beslutet är dessutom en styrka, eftersom en gemensam bild av vad som ska göras och hur det ska göras kan skapa en långsiktighet.

Den tänkta lösningen där det i normalfallet kommer att finnas is året om i den stora hallen förvånar dock en utomstående. Nästan lika mycket som tankarna på att en ishall skulle kunna stå klar redan hösten 2022.