Under måndagens extra sammanträde i kommunfullmäktige i Vadstena hände det flera intressanta saker. Självklart går det att berätta mycket om, diskutera kring och reflektera över de många val som gjordes till olika förtroendeuppdrag.
Själva processen i fullmäktige när det gäller nomineringar och val verkar dock ha haft en del brister som politiker och tjänstepersoner bör ta lärdom av framåt. Det borde inte behöva ha blivit så rörigt som det verkar ha blivit.
Dessutom är situationen skör, mot bakgrund av att det största partiet Moderaterna har valt att ta hjälp av Kristdemokraterna och ett antal politiska vildar för att fortsätta styra kommunen. Det kan så klart gå utmärkt, men det kan lika gärna bli ett nytt fiasko. Gissa om Socialdemokraterna som numera är ett vingklippt oppositionsparti skulle välkomna en sådan vändning inför valet 2026.
Under mötet fördes det också en till synes konfliktinriktad debatt om partiers hemmahörande i styre eller opposition, något oväntat kan det tyckas. Flera av Konsensus ledamöter verkade vilja placera Sverigedemokraterna som ett stödparti till nya ”Ansvar för Vadstena” som styret väljer att kalla sig. Varken SD eller de styrande partierna och ledamöterna verkade dock dela den åsikten, men fortsättning följer.
Att fullmäktige i enighet och utan debatt klubbade igenom extra pengar för att riva silon i hamnen passerade i det närmaste obemärkt förbi. Trots protester och överklaganden från invånare verkar politikerna stå fast vid att silons dagar inom kort kommer att vara räknade.
En viktig grundfråga innan allt det här inträffade var ändå om mötet över huvud taget skulle hållas just den aktuella dagen. Orsaken var att Frida Edholm (K) och Dag Källman (V) med hänvisning till ett beslut om att varje möte ska webbsändas ville att mötet skulle skjutas upp på grund av att fullmäktige denna kväll inte kunde direktsändas på webben.
”På grund av tekniskt strul så livesänds inte kommunfullmäktiges sammanträde ikväll” meddelade Vadstena kommun via sina sociala medier och konstaterade att ingen inspelning heller kunde presenteras i efterhand. Problemet borde sannolikt kunna ha upptäckts i förväg och åtgärdats, om det bara hade funnits framförhållning i planeringen.
Tillbaka till kärnfrågan. Ska kommunfullmäktige hållas även om tekniken för webbsändningen strular? Svaret är ett självklart ja. Teknikstrul ska inte stoppa demokratin.
Den kommunala demokratins högsta beslutande organ kan inte sätta krokben för sig självt genom att kräva en publik direktsändning på webben för att genomföra ett möte. Ett sådant ställningstagande hade bland annat kunnat ge nya möjligheter för den som vill sabotera demokratin. Det bör vi inte öppna för, den är tillräckligt skör som den är ändå.