Teknik kan vara den bästa huvudkudden

Teknik är ingen mirakellösning på alla världens problem. Däremot kan den underlätta på olika sätt och innebära en effektivisering i ordets rätta bemärkelse.

Under ett antal år har många kommuner runt om i landet använt sig av kameror för att skapa trygghet utan att störa.

Under ett antal år har många kommuner runt om i landet använt sig av kameror för att skapa trygghet utan att störa.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-02-05 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Teknik är ingen mirakellösning, men rätt använd kan den göra livet mycket lättare.

Tänk dig att du är inne i en period i livet där du känner dig lite extra trött. Du vill därför försöka sova ordentligt om nätterna, gärna båda lite längre och lite tyngre än vanligt. Du går och lägger dig ordentligt på kvällen efter att ha gjort dina kvällsbehov och klarat av kvällsbestyren.

Tänk dig sedan att du blir väckt efter några timmars sömn. Någon öppnar din ytterdörr. Någon kommer in i ditt sovrum. Någon tittar på dig. Därefter går personen ut ur rummet och ut ur ditt hem, som om ingenting hade hänt. Ytterligare några timmar senare upprepas proceduren med den tysta, observerande betraktaren. Det låter inte direkt som en optimal lösning.

Innan en åtgärd som införande av trygghetskameror genomförs är det, som alltid, viktigt att i förväg göra en konsekvensanalys som ur olika perspektiv visar på tänkbara risker och fördelar. Ibland kan det vara en riktigt knepig utmaning att göra en sådan analys, men i det aktuella fallet finns det mycket underlag att ta del av.

MVT skrev häromdagen om att Motala kommun nu är på väg att införa trygghetskameror inom hemtjänsten. Kommentarerna lät inte vänta på sig, både positiva och negativa. Allt från ”superbra” till ”fy skäms” rymdes inom åsiktsspannet.

Den negativa kritiken som framfördes är till stora delar obefogad. Antingen missar den målet eller så handlar den om saker som redan är hanterade på olika sätt. Vissa frågeställningar är självklart problematiska, exempelvis kring den personliga integriteten och det mänskliga mötet. Dessa måste lyftas, hanteras och lösas.

Under ett antal år har många kommuner runt om i landet använt sig av kameror för att skapa trygghet utan att störa, samtidigt som resandet kan minska och tillsynen bli mer frekvent. Bland annat presenterades redan 2012 en rapport av Hjälpmedelsinstitutet, som på den då borgerliga regeringens uppdrag drev programmet ”Teknik för äldre”.

I rapporten med namnet ”Nattfrid? Om tillsyn på natten för äldre personer med hemtjänst” konstateras att ”resultatet visar tydligt på positiva erfarenheter ur alla utvärderade perspektiv”. Den intresserade rekommenderas att ta del av rapporten, som utgår från de olika synvinklarna användare, anhöriga, personal och kostnader. Försöket genomfördes i Göteborg, Järfälla och Varberg.

Som vanligt är teknik ingen mirakellösning på alla världens problem. Däremot kan den underlätta på olika sätt och innebära en effektivisering i ordets rätta bemärkelse. Genom att investera i smarta och anpassade tekniska lösningar kan kompetensen och tiden hos befintlig personal användas mer effektivt och på ett sätt som skapar större nytta för alla.

Tekniken kan faktiskt vara den bästa huvudkudden. Både för kommunens äldre som behöver stöd och trygghet om natten och för politikerna som behöver arbeta för att använda varje skattekrona på ett klokt sätt. Att använda kameror inom hemtjänsten är varken nytt, konstigt eller farligt. Men de ska införas med respekt för individen.

Tobias Josefsson