Tänk smart i stället för att tänka smalt

De redan svaga drabbas mest av förändrade bussturer.

"Vid en granskning av förslagen blir det påfallande tydligt att de har gjort ett bra jobb utifrån en viss aspekt, nämligen att tänka smalt" skriver Tobias Josefsson.

"Vid en granskning av förslagen blir det påfallande tydligt att de har gjort ett bra jobb utifrån en viss aspekt, nämligen att tänka smalt" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Maria Biamont

Ledare2022-01-29 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Nedlagda linjer på landsbygden och hållplatser som tas bort i tätorter. Östgötatrafiken slimmar, trimmar och optimerar sin verksamhet. Vissa delar förstärks, andra tas bort. Det är logiskt, men frågan är om det är rätt principer och direktiv som ligger bakom förändringarna?

Att tänka smalt i ett samhälle kan leda till en effektiv hantering av enskilda saker. Att fokusera på en sak i taget är lättare och gör att just den aktuella saken som det tänks på kan bli bättre. På ett sätt är det logiskt att agera utifrån att optimera just en liten bit av samhället i taget.

Att tänka alltför smalt i ett samhälle kommer samtidigt dessvärre att medföra problem med en ineffektiv hantering av helheten. Effekter utanför den egna saken kan nämligen bli irrelevanta, trots att de är viktiga för samhället.

Gränsdragningsproblematiken mellan att tänka smalt och att tänka alltför smalt gör att politiker har en viktig betydelse för helheten. Det är de folkvalda politikerna som sätter upp ramarna och riktlinjerna för hur våra gemensamma samhällssystem ska fungera. Det är de som ställer krav och väljer vad som ska uppnås. Därefter ska tjänstepersoner se till att klura ut hur det bäst ska uppnås. Därför är det otroligt viktigt att politiker tänker på helheten när målsättningar utformas.

Östgötatrafiken har nyligen presenterat ett antal förslag på förändringar av kollektivtrafiken både i tätorter och på landsbygden i Östergötland. Vid en granskning av förslagen blir det påfallande tydligt att de har gjort ett bra jobb utifrån en viss aspekt, nämligen att tänka smalt. Frågan är om de tänker alltför smalt?

Människor som ska till lasarettet får det svårare när turerna förändras. Människor som redan har det tuffare än många andra, vilket är orsaken till att de besöker sjukvården.

Människor på Ekön får det svårare när turerna försvinner. Människor, ofta årsrika, får det svårare att hålla igång ett självständigt liv eftersom friheten minskar.

Människor på landsbygden får det svårare. Områden utanför större tätorter får det ännu tuffare att överleva. Fortsatt stark urbanisering är inte önskvärd, särskilt inte efter en pandemi som har fått oss att tänka till och tänka om. Tänka bättre.

I stället för att tänka smalt vore det önskvärt att tänka smart, utifrån ett större perspektiv. Det alltför smala tänkandet leder till en samhällsmässig ineffektivitet, där det allt som oftast är de redan svaga människorna som drabbas. Så ska vi inte ha det.