Den minskade användningen av kontanter medför många positiva saker. Det finns samtidigt tydligt negativa konsekvenser av att kontantlöshet blir en ny norm. Det skapar svagheter i ett finansiellt system, för när de tekniska lösningarna inte är tillgängliga uppstår problem. Den attack som drabbade betallösningen för en stor matvarukedja i somras visar tydligt på att risken är verklig.
Att kontanter blir mer och mer undanskuffade exkluderar människor från samhället. De som inte kan eller vill hantera de nyare lösningarna hamnar utanför. Det uppstår därmed en modern absurdism i Tage Danielsson-anda. Betalsystemet använder svenska kronor, men de svenska kronorna går inte att använda.
Redan för ett antal år sedan började det dyka upp nyårslöften om att människor frivilligt bestämde sig för använda kontanter mer frekvent i vardagen, som en motreaktion mot det alltmer kontantlösa samhället. Det handlar inte om att vägra betala med kort, men att i en högre grad använda kontanter som betalningsmedel. På det sättet blir det mer sannolikt att kontanter ska fortsätta gå att använda i framtiden.
För den som bryr sig om sin egen integritet finns också stor anledning att tänka till. I princip allt vi gör digitalt är spårbart. För vår egen del är det bra, då det ger förståelse. Däremot får även utomstående tillgång till våra beteenden, vilket kan vara betydligt mindre fördelaktigt för oss själva.
Det finns också en övervakningsaspekt, med ett potentiellt förmyndarsamhälle som konsekvens. Beroende på vem som har makten är det mer eller mindre farligt.
Vi har nu nått en punkt där den som löpande tar ut ett antal tusen kronor i fysiska pengar varje månad för att använda till den kontanta hushållskassan misstänkliggörs av samhällssystemet. Det är ett avvikande beteende som måste granskas. Den som tar ut sina egna pengar på detta sätt kan av bankerna tvingas redovisa vad pengarna har använts till, i efterhand. Det kan vara omöjligt, för vem sparar fysiska kvitton i dag?
Samtidigt är det inte banken som är kärnan, eftersom den enbart gör vad samhället kräver. Det är vi som konsumenter och medborgare, via folkvalda politiker, som har makten att säga hur vi vill ha det. Ett rent kontantbaserat samhälle är inte bra. Ett rent kontantlöst samhälle är inte bra. Det vi behöver är en hybridlösning, där kontanter och digitala lösningar samexisterar och kompletterar varandra.
Kanske blir 2022 det år som vi tar ett steg i rätt riktning. Kanske med ett nyårslöfte från dig?