Ta till orda, politiker!

Motala kommunfullmäktige. Det demokratiska uppdraget kräver att åsikter förs fram.

Motala kommunfullmäktige. Det demokratiska uppdraget kräver att åsikter förs fram.

Foto: Anders Törnström

Ledare2018-02-28 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

På många håll i vårt avlånga land kan medborgarna sedan länge ta del av den politiska underhållningen i kommunfullmäktige utan att vara fysiskt närvarande. Olika tekniska lösningar som närradiostationer, lokal-tv och livesändningar på nätet gör detta möjligt. Sent omsider kan det också vara så att nutiden kan vara på väg att hitta till Motala.

Som MVT uppmärksammade häromdagen är en motion om livesändningar, inlämnad för tre (!) år sedan, aktuell på kommunstyrelsens dagordning. Förslaget som i motionens fall kommer från Felipe Sanhueza (M) är positivt och borde sedan länge redan ha varit en självklarhet.

Livesändning av kommunfullmäktige, eller åtminstone en eftersändning, ger medborgarna makten av inblick i det politiska rummet när det passar dem själva. Det sätter också press på politiker att faktiskt vara aktiva, agera och uttrycka sina ståndpunkter. Det borde inte räcka för en ledamot av kommunfullmäktige att bara sitta av tiden som en nickedocka i partiets ledband.

Även om man måste inse att många av besluten i kommunfullmäktige i praktiken är avgjorda redan på förhand måste det finnas en vilja och en förmåga att förmedla åsikter och ställningstaganden. Om inte kan ledamoten lika gärna avsäga sig uppdraget och lämna över till någon mer demokratiskt aktiv förespråkare.

Vuxna människor som tar sig an ett av demokratins finaste uppdrag kan inte sitta och hålla käften i fyra år. Det är inte värdigt de röster som har sett till att hen sitter på sin plats. Nästa gång du lyssnar på ett sammanträde i fullmäktige, roa dig gärna med att räkna hur många av de 57 ledamöterna som faktiskt yttrar sig i åtminstone ett ärende. Oftast är det skrämmande få.

Ett annat demokratiskt problem som motionen visar på är de ohemult långa handläggningstider som alltför ofta drabbar politiska initiativ. Även de minsta förslag som för en utomstående kan förefalla vara en petitess som ”bara” är att klubba igenom kan malas i många månader eller till och med år i den politiska köttkvarnen.

En snabbtitt på sammanträdena i kommunfullmäktige sedan i somras visar på handläggningstider av motioner på snällt räknat 23 månader, 14 månader, 17 månader, 14 månader, 17 månader, 12 månader och 17 månader. Denna sammanställning borde ge de ansvariga politikerna och tjänstemännen ännu gråaare hår. Även om det kan finnas förmildrande omständigheter av olika slag ska det inte se ut på det sättet.

En motion bör kunna tröskas igenom byråkratin på ett halvår, eller åtminstone ett år för krångligare eller på andra sätt mer tidskrävande ärenden. Vissa motioner bör också kunna besvaras med mer eller mindre med vändande post, även om just den metaforen kanske inte riktigt längre är vad den en gång var. Dagens post kanske gör att uttrycket faktiskt passar på handläggningstiderna, med tanke på hur mycket som försvinner på vägen.

Bilden av demokratin i Motala innehåller mycket fler inslag än de ovan, även betydligt mer positiva sådana. Ändå är de aktuella områdena symptom på ”enkla” problem som borde kunna ha varit åtgärdade vid det här laget.

Tobias Josefsson