Ta striden om arbetsrätten

Stridslystna. Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson (båda M) tycks beslutna att reformera arbetsrätten.

Stridslystna. Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson (båda M) tycks beslutna att reformera arbetsrätten.

Foto: Kicki Nilsson/TT

Ledare2017-10-17 05:55
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Moderaterna vill reformera arbetsrätten. Därmed blir Alliansen enig i frågan – och får ett uppretat LO mot sig.

Det är ett ambitiöst jobb- och tillväxtprogram som Moderaterna tog fram inför sin stämma i Örebro. Som övergripande mål vill de dels halvera jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda, och dels att en halv miljon nya jobb ska skapas fram till 2025. Det kan jämföras med Socialdemokraternas mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Det finns dock en central skillnad mellan de två. Socialdemokraterna föreslår inga breda reformer som leder till att de når sitt mål: de duttar med lönesubventioner, traineejobb och utbildningsplatser.

Moderaterna för å sin sida fram en lång rad reformer, stora och små, varav många skulle göra verklig skillnad. Ett sådant område är arbetsrätten. Här har partiet sedan Fredrik Reinfeldt hållit emot, men nu ansluter man sig till övriga Alliansen.

LO förklarade omedelbart krig. “Om detta blir det strid varje dag fram till valet”, sa ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Både LO och Socialdemokraterna brukar framhålla arbetsrätten och särskilt lagen om anställningsskydd, las, som en central del av den svenska modellen. Men i själva verket är det tvärtom. Modellen bygger på att löner och villkor sätts av arbetsmarknadens parter, utan inblandning av politiken. Las är ett undantag som infördes under det vänstervridna 1970-talet. Det är också ett undantag som skapar stora problem.

Det är visserligen sant att arbetsrätten på många sätt är flexibel och att dess innehåll är föremål för förhandling, men de gånger det blir konflikt är det nästan bara stora företag som har råd att processa. Det leder till att små och mellanstora företag drar sig för att anställa, vilket drabbar hela ekonomin, men särskilt de som står långt från arbetsmarknaden. Visstidsanställningar och bemanningsföretag blir också vanligare – något som ökar personalomsättningen, och som fackförbunden säger sig vara emot.

Om LO verkligen värnar den svenska modellen bör de förhandla med arbetsgivarna om villkor för att få till fler enkla jobb, och lägre kostnader för att anställa de grupper som har svårt att få jobb. Annars har Alliansen vid ett maktskifte en klar och tydlig uppgift. (Liberala nyhetsbyrån)