Under fullmäktige i måndags redovisades Motala kommuns delårsrapport för perioden januari-augusti 2024, två tredjedelar av verksamhetsåret. Nu när vi redan är inne i oktober finns det kort om tid att jobba med för den som vill skapa förändringar under den resterande delen av året. Om åtgärder ska märkas i år måste de genomföras snabbt och effektivt.
Kommunfullmäktige beslutade om en uppföljning av det nu följande arbetet med att nämnderna ska komma i balans. Det kan vid en snabb anblick se underligt ut att det ska redovisas i februari 2025, eftersom det handlar om ekonomin för 2024. Men, avstämningens syfte är också att se till att nämnderna kan hålla sig inom sina utsatta budgetar för år 2025.
Ekonomiskt visar rapporten på minus 26 miljoner kronor, vilket är ungefär en halvering av det tidigare prognostiserade underskottet. Det är bra, men det är fortfarande 11 miljoner sämre än budget. Även om det kan låta mycket får det sägas vara inom en rimlig felmarginal för en så pass stor verksamhet som Motala kommun.
Att kommunen kommer att gå back i år är ingen nyhet och det kommer att hanteras byråkratiskt genom att räkna ner den 175 miljoner stora resultatutjämningsreserv som finns tillgänglig. Det finns dock inga pengar som ligger och väntar på ett bankkonto, utan det är mer av ett finansiellt trixande. Helt i enlighet med reglerna, men likväl ett trixande. En förlust är en förlust.
Mycket ekonomi blir det, men hur går det då i själva verksamheten? Det redovisas i en bilaga till delårsrapporten, vilket är underligt utifrån hur viktiga just verksamhetens mål är för invånarna. Verksamhetsmålen borde åtminstone vara jämbördiga med de ekonomiska målen.
Kommunrevisionen lyfte i sin granskande roll frågor kring just måluppfyllelsen. Här beskrevs en positiv utveckling av uppföljningen av verksamhetsmålen, vilket är bra, men det finns mer att göra. De verksamhetsmässiga målen ska vara en fullvärdig del av delårsrapporten. De ska inte finnas i en svårtolkad bilaga som inte gör det tydligt om de olika verksamhetsmålen är uppfyllda eller inte.
Revisionen är också inne på det spåret, glädjande nog. På sin byråkratiska rekommenderar den att ekonomiska och verksamhetsmässiga mål integreras i en sammanhängande bedömning. På svenska betyder det att verksamhetsmålen bör föras i de ordinarie delårsrapporterna – och följaktligen även i andra motsvarande dokument.
I ungefär samma andetag konstaterade revisionen under fullmäktige att det kan vara svårt att bedöma verksamhetsmålen. Det verkar stämma bra, men det är i så fall ett underbetyg till hur målen är utformade. Det finns som tidigare konstaterat mer att jobba med inför framtiden när det gäller Motala kommuns verksamhetsmål.