Sträva efter konsensus om landsbygdsskolorna

Landsbygdsskolorna bör inte bli en valfråga 2022.

Godegårds skola stängdes av ekonomiska skäl men öppnades senare igen.

Godegårds skola stängdes av ekonomiska skäl men öppnades senare igen.

Foto: Henrik Gedda/arkiv

Ledare2022-07-13 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det har blivit dags för en ny vända med diskussioner kring framtiden för landsbygdsskolorna i Motala kommun. Kort före valet 2018 valde det dåvarande rödgröna styret med S, V och MP att lägga ner Godegårds skola. Det upprörde många, främst i kommunens norra delar, och bidrog sannolikt till att Alliansen Motala med M, C, L och KD blev största block efter valet och tog över makten.

Processen med nedläggning och återöppning av skolan har varit ett stort resursslöseri. Dels med kommunala skattemedel, dels med människors känslor.

Små skolor kostar mer pengar att driva än stora skolor. Det vet och förstår alla insatta och det brukar vara ett frekvent förekommande argument mot små skolor. Låt oss därför först angripa den ekonomiska frågan. Bildningsnämnden valde nämligen under våren 2019 att fatta ett beslut om att inte återöppna Godegårds skola, just utifrån ekonomin.

Men, när kommunstyrelsen och fullmäktige senare fick se saken ur ett större perspektiv fattades ändå beslutet att återöppna skolan. Landsbygdsskolor måste få kosta mer om de ska finnas och besluten ska baseras på en politisk vilja.

Den andra stora faktorn förutom ekonomi är människors känslor. Den som bor på landsbygden med barn i dess skolor lever under ett ständigt hot om neddragningar och försämringar, på ett sätt som inte är fallet för skolor i de större tätorterna. Denna ständiga oro påverkar främst vuxna, men i längden även barn som går i landsbygdsskolorna.

Landsbygdsskolorna bör därför inte bli en valfråga 2022. Det som politikerna från samtliga lokala partier i stället bör göra i lugn och ro är att för kommunens, landsbygdens och framför allt barnens bästa sätta sig ner och fatta ett gemensamt beslut. Ett förankrat beslut som håller långsiktigt och inte rivs upp efter ett maktskifte.

Ett gott råd till beslutsfattande politiker i Motala kommun är att läsa den nu framtagna förstudien ordentligt. Gör det utifrån att det är en produkt med ett perspektiv från tjänstepersoner inom utbildningsväsendet. Lägg därefter till er egen politiska vilja, vilket är exakt det uppdrag som folket har gett er. Tjänstepersoners arbete ska respekteras och begrundas, men det är politiker som har ansvaret och fattar besluten utifrån flera olika perspektiv.

Skapa en övergripande, gemensam målbild av hur kommunen ska hantera landsbygdsskolorna och deras långsiktiga överlevnad. Sträva efter konsensus. Skolors existens på landsbygden är ett alldeles för viktigt område för att bli slagträ i en till valrörelse.