I dessa coronatider... Nej, du som läsare är antagligen urless på det uttrycket vid det här laget och ska som omväxling få slippa den infallsvinkeln. I stället är det en annan stor tragedi som måste avhandlas denna gång, nämligen hovrättens fällande dom mot Kåre Friberg (M).
Samtidigt som domen mot Motalas kommunstyrelseordförande är ett stort steg i den aktuella rättsprocessen har inte mycket förändrats sedan den kungjordes, åtminstone inte sett till den stora bilden. Däremot är hovrättens dom oerhört betydelsefull sett ur brottsoffrets perspektiv. Ett liv efter rättegångar och ovissheten som de innebär närmar sig med stora kliv.
I en intervju med MVT i veckan berättade Kåre Friberg i veckan om hur han tänker och resonerar efter hovrättens dom. Det finns utifrån intervjun flera saker att fundera närmare kring.
Att en överklagan kommer att göras till Högsta domstolen måste anses vara troligt, utifrån den övertygelse som framförs från Friberg om sin oskuld. Ännu mer troligt är det att det prövningstillstånd som krävs för att ärendet skulle kunna tas upp i den högsta rättsliga instansen inte kommer att beviljas. Åtminstone är det den bedömning som de flesta lekmän, det vill säga icke juridiskt utbildade, skulle göra utifrån det som är känt om målet och domen.
En annan sak som framkommer i intervjun är att Friberg säger sig inte känna till det avtal som politiska kandidater normalt skriver på i samband med att de ställer upp för ett parti i ett val. Partier tillämpar allt som oftast ett kandidatkontrakt eller ett motsvarande avtal där regler och principer kring beteenden och konsekvenser klargörs. De gör det bland annat för att slippa situationer som den Moderaterna i Motala just nu befinner sig i.
Det kan mycket väl vara så att Friberg har gjort som så många andra brukar göra när det gäller att läsa villkor för olika avtal och tjänster. Det är ofta en stor textmassa det handlar om och det finns dessutom ingenting att diskutera eller ändra. Antingen vill man ha någonting och då är det bara att acceptera eller att avstå, det finns inget mellanting.
Att tänka ”ja ja, det blir nog bra” och gå vidare är en mänsklig reaktion. Den kanske kan ha tillämpats även för det politikeravtal som Moderaterna hävdar finns med Kåre Friberg. Det måste ändå vara väldigt lätt för en strukturerad organisation att plocka fram detta avtal och visa för den aktuelle politikern, om avtalet nu existerar.
Friberg uppger i intervjun också att han inte anser att hans förtroende som politiker är förbrukat. Problemet i det resonemanget är bara att det inte är han själv som avgör om andra har förtroende för honom eller inte. Det är nämligen andra individer och grupper som avgör det.
Det nödvändiga politiska förtroendet saknas bevisligen och det svenska rättssystemet har snart sagt sitt sista ord om domen. ”Jag har sett fram emot att få sitta mina fyra år” berättade Kåre Friberg om sitt förtroendeuppdrag som kommunstyrelsens ordförande. Nu verkar det i stället bli så att han får ”sitta” några år på en helt annan plats.
Tobias Josefsson