En central fråga när det nya partiet Konsensus växte fram inför kommunvalet i Vadstena 2014 var en rejäl befolkningsökning, närmare bestämt att Vadstena som kommun ska sikta på att nå 10 000 invånare.
Att Vadstena behöver växa för att klara av framtiden råder det numera konsensus (!) kring och nya bostadsområden växer fram. Samtidigt diskuteras det hur andra områden som Borghamn och den rena landsbygden ska kunna växa befolkningsmässigt.
Ibland ställs frågan varför det är relevant för en kommun att växa. Går det inte bara att vara nöjd med sin storlek och hålla ställningarna? I någon mån är frågan befogad. Principiellt är det nödvändigt att växa i en rimlig takt för att kunna utvecklas. Tillväxt i sig när det gäller befolkning behöver dock inte nödvändigtvis vara bra för en kommun ekonomiskt sett, om det är ”fel” kategori av människor som genererar ökningen.
Rent krasst kostar barn samhället stora pengar under sin uppväxt, men ofta finns de i ett sammanhang med skattebetalande vårdnadshavare som på längre sikt gör att barnfamiljer är en plusaffär. Pensionärer beskrivs ibland felaktigt som en ekonomiskt sett tärande grupp invånare. Det krävs dock betydligt mer tankeverksamhet än så, bland annat för att dagens årsrika invånare generellt sett är friskare än sina föregångare under 1900-talet.
Just folkhälsan är en mycket relevant faktor generellt sett för ekonomin och därför måste en förbättrad folkhälsa fortsätta att stå i fokus, både för individens skull och för kommunens skull.
Med detta som bakgrund är det intressant att ta en titt på hur befolkningsutvecklingen i Vadstena kommun har utvecklats under de senaste åren. Den sista december 2015 fanns 7 407 invånare. Därefter sjönk antalet lite under 2016, ökade under 2017 och 2018 till drygt 7 500 personer, för att därefter falla till senaste årsskiftets 7 423 med i det närmaste en helt jämn könsbalans. Det händer inte särskilt mycket i det stora hela.
Den allra äldsta gruppen invånare på 95 år eller äldre har under de senaste åren sjunkit kraftigt till endast 13 personer. I andra änden på åldersskalan har antalet barn i åldern 0-4 år legat stabilt på strax över 300. Klart flest finns i intervallet 65-74 år med 1 231 personer, därefter grupperna 45-54 och 55-64 år med ungefär 1 000 personer.
Slutsatsen utifrån detta är att Vadstena på det stora hela står stilla. Det mest positiva från 2020 är ändå att fler flyttade in till kommunen än ut från den. Det gäller bokstavligt talat att bygga vidare på den trenden.