Stark segregation för barns idrottande i Motala

I ekonomiskt tuffa tider behövs idrott och kultur för barn mer än någonsin.

I områden där invånarna har svag ekonomi idrottar färre än vart fjärde barn. I det som kallas välbärgade områden idrottar samtidigt fler än hälften av barnen skriver Tobias Josefsson.

I områden där invånarna har svag ekonomi idrottar färre än vart fjärde barn. I det som kallas välbärgade områden idrottar samtidigt fler än hälften av barnen skriver Tobias Josefsson.

Foto: Michael Erhardsson, Yuri Arcurs, Mostphotos

Ledare2023-05-20 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Från olika delar av det svenska samhället kommer allt fler oroande rapporter kring minskat deltagande i meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och ungdomar. Riksidrottsförbundet presenterade exempelvis under våren statistik som visade på stora skillnader mellan bostadsområden med olika socioekonomisk karaktär. I områden där invånarna har svag ekonomi idrottar färre än vart fjärde barn. I det som kallas välbärgade områden idrottar samtidigt fler än hälften av barnen.

Motala kommun är inget undantag. Ju högre socioekonomisk standard ett område har, desto högre nivå av deltagande har barnen. I området Borensberg är hela 54 procent av barnen aktiva i en ideell förening. Det är i och för sig något att glädjas över, men alla andra områden i kommunen ligger under 40 procent. Allra lägst ligger områden som Charlottenborg, Väster och Ekön, där knappt vart fjärde barn är föreningsaktivt.

För flickor är det dessutom ännu mer problematiska siffror som visas upp. Endast var sjätte flicka i de socioekonomiskt utsatta områdena i Motala kommun är föreningsaktiv. Inte minst därför är det väldigt viktigt att nå ut med olika typer av satsningar just här, med fördel särskilt riktade till flickor. Segregation utifrån ekonomi och kön måste bekämpas, på många olika sätt.

När inflationen har skenat och hushållen blir allt mer pressade drabbas även barnen. Deltagande i idrott ifrågasätts allt oftare, utifrån att det rent krasst kan kosta mycket pengar. Samtidigt är det långt ifrån alla barn som vill eller kan idrotta i det klassiska föreningslivet. Då är det viktigt att det även finns andra typer av aktiviteter, inte minst inom kulturens värld. Här finns en bredd av verksamheter att ägna sig åt.

I dag den 20 maj är det Kulturskolans dag. För tredje året i rad anordnas denna moderna tradition, som Kulturskolerådet har anordnar just detta datum. Kulturskolan Motala som fyller 30 år i år kommer inte att ha något stort evenemang just i dag, men tjuvstartade redan för två veckor sedan med Kulturskolekalaset.

När det gäller den socioekonomiska aspekten har Kulturskolan i Motala en väldigt bra utgångspunkt för att stötta de mest utsatta i samhället. Avgifterna för deltagande i kulturaktiviteter och instrumenthyra sänks nämligen avsevärt eller till och med slopas helt för hushåll med låga inkomster.

Detta är värt beröm och mer uppmärksamhet, särskilt i de socioekonomiskt svaga områdena. Där behövs definitivt mer kultur och idrott för barn, inte mindre.