Stan är – inte – full av vatten

Låt Vätternrundan 2023 bli en sorts manifestation för vattnets betydelse.

Låt Vätternrundan 2023 åtminstone mentalt bli en sorts manifestation av hur viktigt vattnet är att bevara och försvara, skriver Tobias Josefsson.

Låt Vätternrundan 2023 åtminstone mentalt bli en sorts manifestation av hur viktigt vattnet är att bevara och försvara, skriver Tobias Josefsson.

Foto: Tomas Jonsson/Mostphotos, Jeppe Gustafsson/TT

Ledare2023-06-16 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Känner du till Robert Brobergs låt Vatten från 1981? Refrängen innehåller frasen ”stan är full av vatten” Det är på ett sätt sant för både Motala och Vadstena, men på ett annat sätt inte alls sant i år. Torkan som påminner oss om krisåret 2018 och vattenbristen som just nu beskrivs som krisartad gör att vatten är en bristvara. Detta trots att både Vättern och Boren finns så nära.

Regnets frånvaro har under den senaste tiden lyst ikapp med den ständigt strålande sommarsolen. Den minimala nederbörden är inte heller bara en känsla, utan bekräftas av SMHI:s siffror. Enligt data från mätstationen i Motala är det i dag den 16 juni exakt en månad sedan det regnade. Den 16 maj kom det 5,8 mm regn. Innan dess var det uppehåll från den 24 april då det kom 11,2 mm.

Vi närmar oss alltså två månader i princip helt utan regn, vilket naturligtvis påverkar djur, natur och människor. Grundvattennivåerna har tack och lov varit relativt höga efter vintern och våren, vilket åtminstone ger lite andrum. Det som kallas markvattenhalt, det vill säga markens fuktighet från markytan ner till grundvattnet, har däremot sjunkit påtagligt. Vatten har gått åt till växtlighet och grödor under en lång tid nu. Läget beskrivs som kritiskt.

Samtidigt drar i dag Vätternrundans huvudlopp igång. Utan att på något sätt veta säkert att det verkligen är så känns det helt logiskt att den blå färgen i Vätternrundans logotyp härstammar från Vätterns blå vatten. Att trampa de numera 31,5 milen runt sjön kräver minst sagt gott om vätska, särskilt ett år som detta när prognoserna talar om 27 grader och sol. Risken för uttorkning är uppenbar för den deltagare som inte sköter sitt vattenintag före, under och efter loppet.

Apropå färger har de olika loppen under Vätternrundans paraply olika färger. MTB-vättern som körs närmast naturen har fått grön som sin färg, vilket också känns logiskt utifrån växtlighetens normalt sett gröna blad. I ärlighetens namn känns däremot Tjejvätterns rosa färg (alternativt cerise) däremot lite väl könsstereotyp för att andas 2023, men det kan vi återkomma till en annan gång.

Nu är det bara att önska alla deltagare i Vätternrundan lycka till på färden! Ta vara på vattnet och se till att fylla på ordentligt längs vägen. Njut av Vätterns skönhet och låt även några tacksamma tankar gå till dricksvattnets existens. Låt Vätternrundan 2023 åtminstone mentalt bli en sorts manifestation av hur viktigt vattnet är att bevara och försvara.