Alliansen går till val på att införa en obligatorisk språkförskola om 15 timmar i veckan för nyanlända barn. Om föräldrarna vägrar kan etableringsersättningen komma att sänkas.
Förslaget, som inspirerats av den danska regeringens integrationsprogram, är bra. Svensk politik har alltför länge ignorerat vikten av ett gemensamt språk: Invandrare har rätt till offentligt finansierad tolk utan tidsbegränsning vid kontakt med sjukvården och annan samhällsservice, att kunna svenska är inget krav för medborgarskap och barn till invandrare har rätt till offentligt finansierad modersmålsundervisning.
Intentionen har alltid varit rimlig. Det är klart att alla människor ska kunna göra sig förstådda på vårdcentralen eller i kontakt med barnens klassföreståndare. Resultatet är dock att drivkrafterna att lära sig svenska sjunker. Att det är så är inte konstigt. Alla som har tragglat franska oregelbundna verb i skolan vet att det är ansträngande att lära sig ett nytt språk.
Just därför är det viktigt att det offentliga ställer krav. Obligatorisk språkförskola är ett sätt att se till att bristande kunskaper i svenska inte går i arv. Dessutom får barnen ta del av samma kulturella referenser som sina svenskfödda kamrater, vilket ökar sammanhållningen och bidrar till en öppnare syn på svenskhet. Man ska inte behöva vara född i Sverige för att kunna identifiera sig med Pippi Långstrump.
En invändning mot förslaget är att alla föräldrar bör ha rätten att själva välja barnomsorg. Principen om valfrihet måste dock vägas mot barnens rätt att lära sig svenska språket. När det gäller språkinlärning är det bra att börja så tidigt som möjligt.
Trots att man i Sverige har rätt till tolk i många sammanhang har den som inte talar svenska sämre utsikter på arbetsmarknaden, kan inte läsa en utbildning på svenska och får det svårare att ta del av samhällsinformation från myndigheter. Det går inte att hänga med i den politiska debatten om man inte kan läsa tidningen. Språkförskola är en reform som på lång sikt främjar jämlikhet. (Liberala nyhetsbyrån)