Slå vakt om nätneutraliteten

Begränsat. Om nätneutraliteten hotas riskerar ett fåtal företag att ta kontroll över marknaden.

Begränsat. Om nätneutraliteten hotas riskerar ett fåtal företag att ta kontroll över marknaden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ledare2017-11-01 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

För bara fem euro i månaden får du surfa fritt på Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn och flera andra sociala medier. Paketerbjudandet från den portugisiska teleoperatören Meo spred sig som en löpeld på nätet. Men inte för att det ansågs vara en bra affär, utan för att affärsmodellen utgör ett hot mot ett fritt och öppet internet.

I EU råder officiellt nätneutralitet. Det innebär att internetleverantörer och teleoperatörer måste behandla all internettrafik lika och inte får ge ökad hastighet eller gratis tillgång till vissa tjänster eller webbplatser, och sänkt hastighet eller pålagda avgifter till andra. De befintliga reglerna om detta förtydligades av EU år 2016. Men trots det råder alltså oklarhet om hur strikt nätneutraliteten egentligen är. Portugisiska Meo motsvaras i Sverige av Telia, som erbjudit sina kunder att surfa fritt på sociala medier, och Tre, som inte tar ut några dataavgifter för de som lyssnar på musik i mobilen.

För den som gillar fria marknader kan det verka märkligt att företagen inte ska få utforma sina erbjudanden som de vill. Men frågan är större än så. I grunden handlar det om synen på internet. Ska det vara en öppen infrastruktur eller en halvstängd handelsplats?

Utan nätneutralitet förvandlas nämligen nätet till ett slags kabel-tv där ett fåtal aktörer i kraft av sin storlek köper sig fördelar. Den största musikstreamingtjänsten, sociala medier-plattformen eller videosajten kan avtala med bredbandsleverantören om avgiftsfri och snabb trafik, medan mindre sajter eller tjänster hamnar i skymundan.

Därmed förtas en stor del av nätets revolutionerande kraft. Dels kan vi inte lita på att aktörer som Facebook inte censurerar bort det fria ordet och utbytet. Redan idag tar företaget godtyckligt bort innehåll. Situationen kan dock bli mångdubbelt värre om Facebook blir än mer dominerande och slutet – och bara är en av fem sajter som folk surfar gratis på.

Dessutom minskar nätets innovationsförmåga när små, nya eller nischade tjänster inte kan tävla om uppmärksamhet på lika villkor.

Slå vakt om nätet som infrastruktur, både som konsument och som väljare. Annars kommer vi snart att surfa med en fjärrkontroll, istället för med mus och tangentbord. (Liberala nyhetsbyrån)