Stadsnära landsbygd. Ett mycket vackert uttryck, enligt ledarskribenten. Den älskade landsbygden i kombination med närhet till samhällets service och utbud. Kan det bli bättre förutsättningar för att skapa en bra plats att bo på?
I Motala kommuns dokument ”Utvecklingsplan för Motalas landsbygder 2021–2026” från just år 2021 beskrivs tidiga planer för det nu aktuella geografiska området kring Bromma, Kärsby och Djurkälla. De betecknas som stadsnära landsbygd, som kan utvecklas till ett attraktivt område. Med varsamhet.
”Att det kulturella, historiska och arkitektoniska arvet i form av värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer samt platser och landskap bevaras, används och utvecklas ingår i det nationella miljömålet God bebyggd miljö och är lika relevant på landsbygden som i våra tätorter.”
När nu det första förslaget till detaljplan för området presenteras ställs saker på sin spets. Boende i området lyfter sina farhågor, naturskyddsaktörer lyfter sina. Den återkommande frågan om lämpligheten i att bygga bostäder på åkermark blir aktuell.
Placeringen på åkermark väcker därtill krav på att dagvattenhanteringen behöver ta rejäl höjd för stor nederbörd. En dagvattenutredning är därför gjord på uppdrag av kommunen, med slutsatsen att situationen är hanterbar. Det är bra, men politikerna bör ändå ställa den kritiska frågan om vilka mängder vatten som det räknas på?
Redan nu visar det sig allt oftare att de olika typer av regn som SMHI kategoriserar inträffar oftare än förväntat, eller ger mer nederbörd än förväntat. Det finns andra aktörer i Europa som räknar på större nederbörd än SMHI gör, vilket högst sannolikt är klokt. Det är bättre att ta ordentlig höjd redan från början, eftersom alternativet blir dyrare. Och blötare.
En annan problematik i sammanhanget är att en stadsnära landsbygd i praktiken förutsätter att de boende har tillgång till bil för att klara av vardagen. Åtminstone är det så det ser ut i dag, utifrån utvecklingen av kollektivtrafiken.
Östgötatrafiken lever inte upp till invånarnas förväntningar när det gäller möjlighet att förflytta sig mellan olika platser som inte befinner sig i eller i direkt anslutning till stadskärnorna. Avståndet från Djurkälla till det som får betecknas som centrala Motala är minst en halvmil. Till stationen är det i storleksordningen åtta kilometer.
Även om kommunen skulle bekosta den kollektivtrafik som nämns i planbeskrivningen kommer bussarna inte att täcka alla behov. Rätt utformad och med rimlig trafikering skulle den däremot kunna underlätta för bland annat ungdomar som kommer att bo i området.
Skyfall och kollektivtrafik är alltså ett par av många aspekter att fortsätta fundera kring när det gäller en eventuell utbyggnad i stadsnära landsbygd norr om Motala.