Häromdagen, 7 november, inföll Nutrition Day. Det är ett internationellt initiativ som varje år uppmärksammar undernäring på hälsovårdsinstitutioner och vikten av att kartlägga och bekämpa detta. Särskilt allvarlig är situationen för våra äldre.
Över hälften av de över 65 år som har hemtjänst eller bor på någon typ av äldreboende är i dag undernärda eller riskerar att bli det. Det visar siffror från Socialstyrelsens kvalitetsregister Senior alert. Den som är undernärd löper enligt experter fyra gånger så hög risk för att dö, och alltifrån fallskador och infektioner till sår som inte läker är vanligt bland dem som inte får i sig tillräckligt med näring.
Skälen till att äldre blir undernärda är flera. Ibland kan det ligga sjukdomar bakom som gör att man har svårt att svälja eller att kroppen inte kan tillgodogöra sig den föda som intas. Men alltför ofta handlar det om den mat som serveras inom äldreomsorgen och om hur situationen ser ut runt måltiderna.
Från att maten inom omsorgen tidigare ofta lagades på plats har många kommuner idag övergått till storkök och så kallad “cook’n chill”. Mat fryses in och tinas upp, och transporteras sedan långa sträckor innan den hamnar på tallriken. Det blir så klart billigare, men sällan särskilt aptitligt.
De äldre går även miste om möjligheten att kunna vara med och påverka vilken mat som serveras. Dessutom får de inte känna dofterna från pannor och grytor när personalen inte längre ges tid och möjlighet att laga mat på plats.
Situationen inom hemtjänsten är ofta lika illa som på boenden. I Aftonbladet (17/10) berättas bland annat om 93-åriga Elsa som levde i ett år på frysmat eftersom hemtjänsten – som skulle laga mat åt henne – inte hade tid. Det resulterade i att Elsa hamnade på sjukhus, undernärd och uttorkad. Det var så illa att det fanns en risk att hon skulle dö.
Att nutrition är något av det allra mest grundläggande inom såväl sjukvård som äldreomsorg är inget nytt. Inte heller att alltför många äldre lider av undernäring. Ändå fortsätter politiker att slarva och spara på äldres mat och måltidssituationer. Så borde det inte vara. Tvärtom skulle många liv och skattekronor sparas om man satsade extra på att ge äldre god vällagad mat serverad i en trevlig miljö utan stress.
Det finns många exempel på att det går att göra. Inte minst visade kocken Leif Mannerström, som länge kämpat för bättre mat till äldre, vilka möjligheter det finns i ”Sveriges bästa äldreboende” i SVT för några år sedan. Mannerström påpekade också att man borde servera samma mat i riksdagen som på ett av de äldreboenden han besökt, så att politikerna på riktigt skulle få insikt i vad frågan handlar om.
Ett sådant förslag kan upplevas som populistiskt och tramsigt. Men frågan är om inte ansvariga kommunpolitiker faktiskt borde åläggas att leva på äldreomsorgsmat – inte bara till lunch utan dygnet runt – i minst en vecka. Då kanske vi i framtiden slipper höra om äldre som nästan dött till följd av oätlig frys- och kantinmat. (Liberala nyhetsbyrån)
Malin Lernfelt