Ett år efter valet befinner sig de lokala politikerna i Motala i ett rejält blåsväder. Läget är otroligt tufft i omvärlden, vilket även påverkar den lokala ekonomin. Styrande Samverkan för Motala (M, KD, SD) med sin sidekick (L) har redan fått utstå hård kritik om vallöftesbrott. För deras del är det lägligt att det är tre år kvar till nästa kommunval. Det ger nämligen tid att försöka återupprätta förtroendet.
Under fredagen genomfördes en politikerdebatt i Motala, med åtta partier representerade. Under ledning av MVT:s Lina Handberg debatterades flera mycket heta ämnen, inledningsvis frågan om vad som (inte) kommer att hända med en bandyhall i Motala.
Om en månad drar Elitserien i bandy igång och den 31 oktober är det dags för IFK Motalas första hemmamatch för säsongen. Om det blir en motsvarande premiär nästa höst är däremot högst oklart, utifrån de nya krav som ställs på de deltagande föreningarna. I korthet handlar det om att det måste finnas en hall att spela i.
För bara ett år sedan stod alla partier i motsvarande debatt och lovade att efter valet bygga en hall för bandyn. Så verkar det inte bli. Styret har backat från planerna vid riksväg 50. ”Tiderna såg annorlunda ut då än i dag” framförde Mark Henriksson (M) och fick stöd av Erik Forslund (KD), men det är en sanning med väldigt stor modifikation. Inflationen var för ett år sedan ännu högre än i dag och signalerna om dåliga tider framåt för offentlig verksamhet var väldigt tydliga. Vad var det som missades?
Var det så enkelt att det i valrörelsen var omöjligt att säga nej till nya ishallar? Välfärden kommer först och måste prioriteras, konstaterade Marcus Lejonqvist (SD). Bandyn får ingen hall under en överskådlig framtid och ingen av politikerna i majoriteten vågar längre lova någonting i frågan.
Elias Georges (S) berättade nu om varför hans parti har svängt i frågan om lösning, men att få till ett bygge på kort tid på befintlig plats är inte heller realistiskt. Maria Persdotter (C) sökte framåt efter en modell med samfinansiering från andra håll än enbart kommunen, för att få till en hall under mandatperioden. Rimligt? Kanske, men det tar också för lång tid.
Det uttrycks visserligen sympati för IFK Motala, men värdet av det är lågt. Kommunen prioriterar i dag välfärden före bandyns framtid. Det kan man tycka olika om, men det ges åtminstone åter igen ett tydligt besked. Trots öppna brev från företagare och bandysverige kommer bandyn i Motala inte att överleva på elitnivå. Någon annan slutsats är svår att dra i nuläget.