Ett underskott i Motala kommuns socialnämnd ger inte bara ett minus på det ekonomiska kontot. Det ger dessutom ett minus när det gäller revisionens förtroendekapital, på ett väldigt oväntat sätt.
Revisionen av socialnämndens verksamhet har därtill en speciell historik. För år 2019 ville revisionen i Motala kommun utdela en anmärkning till socialnämnden, på grund av ett underskott på 30 miljoner. Kommunfullmäktige valde att inte göra det, vilket gjorde att delar av revisionen avgick.
Året efter var underskottet ungefär lika stort, men utifrån ageranden hos kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ville revisionen den gången inte rikta någon anmärkning mot nämnden. Det fick räcka med kritik.
För år 2021 var underskottet ungefär lika stort igen, men konsekvenserna dramatiska. Revisionen har nämligen lämnat in två olika (!) revisionsberättelser till kommunfullmäktige, vilket är minst sagt ovanligt. Fem revisorer vill rikta en anmärkning mot socialnämnden, medan två nöjer sig med stark kritik. Båda redogörelserna har samtliga sju revisorers namn som avsändare, men endast fem respektive två signaturer. Häpnadsväckande. Hur tänkte de egentligen där?
Underskottet för socialnämnden är denna gång 35 miljoner, där knappt hälften är covidrelaterade. Återstår gör därmed 18 miljoner för det som nämnden själv har kunnat påverka. Hur allvarligt är därmed underskottet för år 2021? Baserat på att omsättningen för socialnämnden landade på drygt 1,1 miljard motsvarar underskottet knappt 1,7 procent. Det är dessvärre långt ifrån unikt i en kommunal verksamhet, men ingen stor affär i sig.
Kritiken mot nämnden för det återkommande negativa resultatet som visas upp och de brister i processen som har framkommit är befogad. Det är däremot ingen lätt avvägning att bestämma hur pass hård kritik som ska ges. Nämnden har delvis brustit i sitt ansvar, men det framstår ändå som väl skarpt att ge en anmärkning i det aktuella fallet.
Det är också värt att fundera över den kritik som en enig revision vill ge till kommunstyrelsen. Här finns nämligen en inbyggd motsättning i kommunallagen. Kommunstyrelsen har en skyldighet att ha uppsikt över nämndernas och bolagens verksamhet, men inga nämnvärda befogenheter att utdela reprimander till den som missköter sig.
Ändå ska kommunstyrelsen hålla uppsikt, trots att den strukturellt är en nämnd bland alla andra. Det känns inte som en helt optimal konstruktion, som indirekt kan ha bidragit till revisionsröran år 2022.