Ett av de mindre glamourösa politiska förtroendeuppdragen är att vara revisor i en kommun. Det är en tillbakadragen roll som normalt inte väcker någon uppmärksamhet i jämförelse med andra politiska områden. Revisionen är enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) ”ett lokalt demokratiskt kontrollinstrument med uppdrag att granska den verksamhet som bedrivs i kommuner och regioner, samt pröva ansvarstagandet”.
I framför allt Motala får dock revisionen återkommande en ovanligt framskjuten roll i den lokala journalistiska bevakningen av kommunpolitiken. Vi får nu återigen uppleva att revisionens ordförande i Motala avgår, efter att kommunfullmäktige återigen har gått emot revisionen. Förvisso var revisionen själv splittrad den här gången, men det är likväl anmärkningsvärt att ledamöter i revisionen gång på gång väljer att avgå.
I Vadstena har därtill någonting annat anmärkningsvärt inträffat nyligen. Där har en granskning av äldreomsorgen från revisionens sida helt avbrutits, efter det som kan beskrivas som ett ifrågasättande av metodval och genomförande.
Kritiken kommer från högsta tjänstepersonen inom området, socialchefen Caroline Strand. Hennes beslut var att inte tillåta en utfrågning av de boende. Revisionens ordförande Eva Mattsson beskriver agerandet som ”mycket, mycket märkligt”. Det finns dock fog för kritiken. Relevanta frågeställningar har aktualiserats från socialchefen rörande genomförandet, därefter har revisionen på eget bevåg avbrutit granskningen.
Kommunfullmäktiges ordförande och de två vice ordförande ifrågasatte tidigt i processen revisionens plan att granska den kommunala äldreomsorgen i Vadstena. Protesten gjordes främst med hänvisning till att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är en myndighet med detta ansvar. Den invändningen är dock svår att förstå. Kommunen måste kunna granska sin egen verksamhet, oberoende av vad statliga myndigheter gör. Annars skulle exempelvis inte heller skolan kunna granskas, eftersom det är ett ansvar som statliga Skolinspektionen har.
Att revisionen kan, bör och vill granska äldreomsorgen är lämpligt i sak. Däremot har formerna för granskningen fallerat den här gången. Det bör leda till en självgranskning från revisionen kring hur kommande granskningar planeras och genomförs, för att minska risken för liknande situationer i framtiden. Inte minst måste dialogen med berörda verksamheter förbättras, vilket även kommunfullmäktiges ordförande Arne Sjöberg (Moderaterna) har påpekat.