30 miljoner kronor kan vara väldigt mycket pengar. 30 miljoner kronor kan vara väldigt lite pengar. Allt beror på sammanhanget. Att en socialnämnd i en kommun av Motalas storlek går back med denna summa är dessvärre ingen ovanlighet och är procentuellt sett ingenting som får en luttrad kommunal granskare att höja på ögonbrynen.
Det behöver inte heller vara särskilt konstigt att gå back med 30 miljoner, eftersom den intressanta frågan utifrån granskningsperspektivet är varför nämnden gör det. Det är stor skillnad på om det beror på dålig kontroll och bristande beslutsförmåga, eller om det beror på svåra förutsättningar och oförutsägbara händelser. Revisionens uppgift är bland annat att granska just dessa underliggande orsaker.
Att en revision vill rikta en anmärkning är en skarp signal om att den anser att verksamheten inte har skötts på ett korrekt sätt. Att fullmäktige väljer att gå emot denna vilja är samtidigt en skarp signal om att allting inte är glasklart. Det negativa ekonomiska resultatet i socialnämnden är ett faktum, men frågan är om nämnden inom rimliga gränser har gjort vad den kunnat för att hålla koll på situationen och förändra den till det bättre.
Där går meningarna tydligt isär och det är svårt att ha en egen åsikt utan att djupdyka i ämnet. En intressant fråga är därför om kommunfullmäktiges olika ledamöter verkligen har gjort detta inför sitt ställningstagande, eller om de har lyssnat på gruppledare och andra ledande företrädare? Sannolikt har de inte djupdykt. I handlingarna som hör till ärendet ges nämligen inte denna möjlighet.
För att revisionens anmärkning skulle ha kunnat vinna bifall i fullmäktige skulle det ha behövts en starkare underbyggd argumentation i de tillgängliga handlingarna. Har verkligen inte den löpande ekonomiska redovisningen funnits. Har verkligen inte kostnader minskats? Påståendena är tydliga, men det ges ingen möjlighet till ett eget ställningstagande.
Beslut ska tas utifrån de handlingar som har beretts inför ett ärende. Att i dessa motivera sig bättre bör därför bli en viktig lärdom för revisionen inför nästa års granskning. Åtminstone om den vill få sin vilja igenom.