Det är dags att följa upp onsdagens ledare om effekterna av den ekonomiska krisen i Region Östergötland. I dokumentet ”Trafik- och verksamhetsbeställning 2024–2026” finns ett avsnitt med en trafikutredning som är specifik för Motala. Tre olika geografiska områden har analyserats och i dag ligger fokus på Motala tätort.
Resultatet av analysen, den första i sitt slag på över 25 år, beskrivs som ett förenklat linjesystem där fem linjer ska bli åtta. Perspektivet för det förslag som nu läggs för de 31 000 berörda invånarna är tio år framåt. Det är en klurig tidsperiod att förutse, eftersom det kan hända mycket under denna tid.
I den positiva vågskålen finns förbättringar för vissa resenärer. Ytterområden som Bråstorp och Norra Bergsätter får bättre resmöjligheter, vilket underlättar för människor som arbetar där. Trafik på morgnar och kvällar utökas, vilket också kan underlätta för arbetspendling och gör att fler skulle kunna välja buss i stället för bil.
Förändringarna kommer dock att påverka ett antal invånare negativt, exempelvis i form av längre avstånd till närmaste hållplats och att linjers sträckningar passar sämre. Marieberg och Södra Bergsätter blir exempelvis utan ordinarie linjetrafik och hänvisas till servicetrafiken.
Värt att notera är att utredningen är från maj 2022 och redan nu är gammal. I den hänvisas det till en utredning av all servicetrafik i Östergötland och att ”en trolig framtida slutsats är att det behövs servicetrafik av liknande slag i Motala tätort även fortsättningsvis”. Så blir det alltså inte.
Besparingarna inför 2024 innebär i stället att beställningstrafiken i Motala kommer att kapas rejält. Tiden begränsas från vardagar 8–17 till måndag-lördag 9–13. Det som nu är aktuellt efter minskningen av servicetrafikens omfattning i tid är någonting helt annat än det som i utredningen beskrivs som ”liknande slag”.
Det blir rent krasst svårt att hinna åka från A till B, uträtta sitt ärende och därefter åka från B till A. Eftermiddagsbesök till exempelvis vårdcentral omöjliggörs dessutom helt. En konkret konsekvens av försämringen av servicetrafiken är därför att antalet färdtjänstresor lär öka. Det innebär en överflyttning av kostnader från regionen till kommunen, trots att det tidigare har genomförts en skatteväxling åt det andra hållet för att regionen ska lösa uppdraget.
Avslutningsvis kan det konstateras att den politiska viljan i regionen ser ut att medföra en förändring av Östgötatrafikens direktiv. Det är mycket välkommet, för det behövs verkligen ett större helhetstänk än i dag.