Rekordrörigt piratköp

Piraterna. Turerna är högst oklara kring kommunens köp av Piraternas byggnader på Dunteberget.

Piraterna. Turerna är högst oklara kring kommunens köp av Piraternas byggnader på Dunteberget.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ledare2017-11-18 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Aldrig tidigare har ett så underligt ärende som köpet av Piraternas byggnader på Dunteberget varit så dåligt förberett. Ägandeförhållanden är oklara, säljarens ekonomiska framtid är osäker och byggnadernas värde är osäkert. Därtill valde ett av de styrande partierna att fega ur totalt och lyckades alldeles för lättvindigt komma undan med det.

Det är svårt att veta var man ska börja i röran kring Motala kommuns tänkta köp av föreningen Piraternas byggnader på Dunteberget. Det första problemet, som orsakade ajournering efter den spretiga debatten, måste ändå vara att det är högst oklart om föreningen verkligen är ägare. Av underlag och värderingar att döma är det nämligen bolaget Piraterna som är ägare. Ändå togs beslutet att köpa av föreningen.

Bolaget ägs förvisso av föreningen, men det är likväl högst tveksamt att ta beslut om att köpa någonting av någon som inte äger det som ska köpas. Det har historiskt varit rörigt vilken part som egentligen har fått stöd, vem som har lån och hur turerna har gått. Detta ger ett direkt oprofessionellt intryck av både Piraterna och Motala kommun.

Rutinerade Nils-Ingvar Graan (KD) uttryckte att detta var ett ärende där verkligheten överträffar dikten. Caroline Unéus (M) hade aldrig varit med om något så snurrigt. En erfaren S-företrädare uttryckte klart och tydligt till MVT att det var ett underligt hanterat ärende.

Erik Backman (M) inflikade en ekonomisk aspekt som borde ha framkommit tidigare, nämligen att relevansen i de värderingar som är gjorda är svajig. Ett marknadsvärde förutsätter att det finns potentiella köpare, men vilken aktör förutom Piraterna eller Motala kommun skulle på fullt allvar köpa byggnaderna i detta läge?

En ambition från Camilla Egberth (S) var att börja om och få en nystart. Ett argument var att kommunen vid flera tillfällen tidigare har gått in och gett lån för olika syften. Men, det kanske är dags att lära av historien? Kjell Fransson (L) som var med och beviljade ett lån til Piraterna 2010 klargjorde att föreningen då uttalat att ”vi kommer aldrig tillbaka och ber om mer”. Vi vet nu hur det gick med det.

Det måste också påpekas att speedway är en speciell sport. Det finns, som påpekat under debatten, en könsaspekt då ytterst få tjejer deltar. Få utövar sporten över huvud taget. Dessutom är det en olycksdrabbad sport. Sett till eliten måste det vara en extremt hög andel dödsfall och skador, men det talas det tyst om.

På det politiska planet var det endast Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som var för ett köp. Deras partner Miljöpartiet var inte med på noterna, men valde av strategiska skäl att lägga ner sina röster i stället för att säga nej. På det sättet gick köpet ändå igenom fast det inte ”borde” ha gjort det.

Miljöpartiet kom utifrån agerandet väldigt billigt undan. Oppositionen hade snudd på öppet mål från straffpunkten, men valde att peta lite på bollen i stället för att skicka in den i nätet. Var det månntro ett strategiskt val utifrån möjligheten att kunna samarbeta med MP efter valet 2018? Men, vad säger partiets väljare om ett uteblivet ”nej”? (Liberala nyhetsbyrån)