Region Örebro har med hänsyn till effekterna på den regionala utvecklingen avslagit Motala kommuns förslag om att på försök införa ett nytt tågstopp i Godegård. En kostsam åtgärd av det här slaget ska alltid diskuteras i detalj och en genomgående analys måste föregå ett beslut, men i det här fallet har regionen delvis brustit i avseendet att göra en relevant analys. Därtill har Region Östergötland bidragit negativt genom att lägga krokben för Godegård.
Svaret från Region Örebro till Motala kommun innehåller en del motsägelser. Argumentationen kring att det finns ett starkt samband mellan tågets restid och människors benägenhet att välja tåget framför bilen landar i att de två extra minuter som uppehållet i Godegård skulle ha en stark negativ påverkan på de resande. Grundantagandet stämmer säkert, men den lindriga effekten av de två extraminuterna kommer framöver att sväljas av de stora tidsvinster som ett färdigt dubbelspår på hela sträckan medför.
Den marginella ökningen av restiden för de tåg som i dag åker förbi, eller för den delen redan stannar utan att öppna dörrarna, måste därtill vägas mot den mycket starka dragningskraft som en pendelförbindelse har för Godegård med omnejd. Både befintliga invånare och inte minst framtida diton attraheras av möjligheten att spara stora mängder tid tack vare ett tänkt tågstopp.
De avståndsreferenser som Region Örebros analys utgår från kan också ifrågasättas. Det hävdas till exempel att avstånd på 650 meter och 6 km från stationen är viktiga gränser för attraktionskraften. Den som har åtminstone någon form av erfarenhet av att befinna sig utanför tätorten har dock förståelse för att det är helt andra proportioner som är relevanta för landsbygd. Det handlar snarare om tiotals kilometer som ett relevant mått, definitivt inte hundratals meter.
Att på kort tid kunna ta sig från Godegård in till centrala Motala är oerhört värdefullt och gynnar såväl unga, medelålders som äldre. Kopplingen till både Mjölby, Linköping och Norrköping är därtill oerhört värdefull för en levande region. Ett tågstopp skulle dessutom göra Örebro med omnejd, med dess arbetsmarknad och övrigt utbud, mer attraktivt och tillgängligt.
Oavsett kritiken mot Region Örebros svar är det en häpnadsväckande nyhet att företrädare för Östergötlands kollektivtrafikmyndighet till skillnad från Motala kommun inte önskar att ett tågstopp i Godegård ska prioriteras.
Det är i någon mån förståeligt att Örebro inte värderar utvecklingen på ”fel” sida regiongränsen särskilt högt, men att Östergötlands företrädare på detta sätt sviker Godegård och Motala kommun på detta sätt är ett svek som kommer att ifrågasättas starkt och inte lär passera obemärkt förbi Godegård.