Regimer hotar pressfriheten online

Pressfrihet. Pressfriheten sjunker i världen samtidigt som auktoritära regimer blir allt händigare online.

Pressfrihet. Pressfriheten sjunker i världen samtidigt som auktoritära regimer blir allt händigare online.

Foto: AP

LEDARE2016-07-04 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Pressfriheten i världen har nått ett lågvattenmärke. Den är sämre än på 12 år enligt forskningsinstitutet Freedom House. Diktaturer har i alla tider med våld försökt tysta kritiker, vilket i hög grad finns kvar som metod. I Syd-, Central- och Nordamerika är det just ökat våld mot journalister som bidragit till att försämringen. Men pressfriheten har försämrats i världens samtliga regioner, och endast ökat våld kan inte förklara hela tillbakagången. Att auktoritära regimer blir allt mer händiga online är däremot en förklaring.

I och med den arabiska våren trodde många att sociala medier och internet skulle sprida demokrati världen över. Så blev inte fallet. Både tragiskt och ironiskt är att samma verktyg som många då trodde skulle demokratisera nu används av auktoritära regimer för att inskränka pressfriheten.

I Turkiet dömdes i dagarna en man till fängelse för att ha delat ett inlägg föreställande president Erdogan. Med tre bilder liknades presidenten vid Gollum. Rifat Çetin hade delat bilden på Facebook och dömdes därefter till ett års villkorlig dom och förlorade rätten att träffa sina barn. Det är nämligen olagligt att förolämpa den turkiska presidenten. Çetin är inte ensam om att ha åtalats för samma brott, faktiskt inte ens ensam om att ha åtalats för att ha delat just dessa Gollum-bilder. Bara det senaste året har 250 personer utretts efter misstanke om att de förolämpat presidenten.

Några veckor tidigare i Malaysia åtalades den grafiska formgivaren Fahmi Reza efter att han delat en bild på Malaysias premiärminister avbildad som clown. Han riskerar upp till ett års fängelse. Tidningen Malay Mail skriver att myndigheterna i allt större utsträckning använder vaga lagar för att censurera sociala medier och satir på internet, något som den biträdande kommunikations- och medieministern förstås förnekar.

Även i Kina riskerar pressfriheten att försämras. Regimen siktar på att före 2020 introducera vad de kallar social kreditvärdering: en enda siffra ska reflektera varje medborgares tillförlitlighet. Än så länge är det endast ett pilotprojekt som görs av ett antal företag i Kina, men inom fem år ska alltså hela Kinas befolkning registreras i ett socialt kreditvärderingsprojekt som den regimen ansvarar för.

I händerna på ett auktoritärt Kina är ett sådant projekt oroväckande. Vad händer med de bloggare som uttryckt sig kritiskt, när det de publicerar online påverkar deras möjlighet att köpa bostad? Eller möjligheten att gå på dejt? Det är redan kutym att publicera sitt sociala kreditvärderingsnummer på flera dejtinghemsidor. Troligen kommer situationen förvärras för regimkritiska skribenter.

Att tre länder rör sig i en oroande riktning betyder inte nödvändigtvis att hela världen gör det. Men när det globala pressfrihetsindexet sjunker och allt fler människor lär sig hantera internet lär sig även auktoritära regimer att göra det i sina egna syften. Det hotar press- och yttrandefrihet, här liksom där.