En 15-årig pojke skjuten till döds i Malmö. Ytterligare en pojke i samma ålder svårt skadad. Ännu en sprängning, denna gång på ett gym i Helsingborg. Rapporter om att mängden rån riktade mot unga mer än fördubblats sedan 2015.
Det var med den senaste veckans nyhetsrapportering i ryggen som Sverigedemokraterna meddelade att de vill rikta en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Det fick snabbt stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna.
Tanken är både begriplig och rimlig. Morgan Johansson är ytterst ansvarig för en händelseutveckling som tillåtits skena. I många andra länder hade han redan tvingats avgå. Men i Sverige har en misstroendeomröstning i riksdagen aldrig lyckats avsätta en minister.
Det kommer den inte att göra den här gången heller. Både Centerpartiet och Liberalerna har låtit meddela att de inte tänker stödja misstroendet.
Och kanske är det lika bra. För även om Morgan Johansson misslyckats med sin uppgift lär inte mycket bli bättre av att han avgår – åtminstone inte om det bara är han som gör det. Sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister 2014 har regeringen varit ointresserad av rättspolitiken. De senaste årens havererade styrning av polismyndigheten, med följden att många poliser lämnat yrket, är bara ett exempel.
Inte heller har det blivit bättre av att januariöverenskommelsen styrt om kursen. Varken Centerpartiet eller Liberalerna prioriterade kampen mot brottsligheten i förhandlingarna. Av uppgörelsens 73 punkter är det i princip bara en som handlar om rättspolitik: antalet poliser ska bli fler. Tack, men det räcker inte.
“Johansson har kanske gjort för lite, men han har inte gjort fel”, sa Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni angående misstroendeförklaringen. Det kanske stämmer. Men regeringens passivitet, och det faktum att Miljöpartiet – som Expressen skriver i en ledare (11/11) – de senaste åren blockerat reformer på området, borde vara skäl nog att fundera över vem som egentligen borde styra skutan i rättspolitiken. I en annan regering hade exempelvis Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson kunnat vara justitieminister. (Liberala nyhetsbyrån)
Joakim Broman