Politikers skrytbyggen

Ej pluggvänlig. Högskolebyggnaden Niagara i Malmö är inte anpassad efter studenternas och forskarnas behov.

Ej pluggvänlig. Högskolebyggnaden Niagara i Malmö är inte anpassad efter studenternas och forskarnas behov.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2017-11-13 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det planeras och projekteras. Politiker, höga tjänstemän, byggherrar, arkitekter och inredningsexperter samlas runt visioner och förverkligande av nya offentliga byggnader, vars utformning ur ett samhällsperspektiv har stor betydelse. Många miljoner, ibland miljarder, av skattebetalarnas pengar investeras. När alltihop är klart slår man till med en pampig invigning och en prominent person bjuds in för att klippa band och säga några väl valda ord.

Sedan tar det roliga slut. Verkligheten gör entré och med den insikten om att de tjusiga lokalerna som så när tömt skattekistan inte är ändamålsenliga. För man har glömt att fråga, eller framförallt på allvar lyssna på, de människor som ska vistas och verka i byggnaden.

Exemplen på felaktig planering är många. Ett av de senaste kommer från Nya Karolinska i Stockholm. I ett utlåtande till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, skriver sjukhusdirektören Melvin Samsom om hur den nya barnakuten är felplanerad, inte anpassad till verksamheten och att sjukhuset inte har möjlighet att påverka utformningen. Enligt Samsom är lokalerna tungarbetade och behöver byggas om för att fungera på ett patientsäkert sätt. Han påpekar också att sjukhuset från början borde ha utformats med barnperspektiv och att det hade varit bra om personalen fått vara med och påverka (DN 1/11).

Ett annat uppmärksammat exempel är Malmö högskolas prestigebygge Niagara som invigdes för två år sedan. 750 miljoner kronor kostade det som skulle bli ”Sveriges modernaste lokaler för forskning och undervisning”. Med ledord som öppenhet, flexibilitet och innovation skapade trendiga danska arkitekter i samarbete med universitetets ledning en miljö som är ljus och luftig med fantastisk utsikt.

Inte särskilt överraskande visade sig miljön vara hopplös för både studenter och forskare. Spektaklet påminner mer om en galleria än ett universitet. Att de anställda numera saknar egna rum och där det är svårt att arbeta ostört har lett till att såväl högskolans medarbetare som studenterna sökt sig ifrån Niagara. Internrevisionen har i efterhand i en kartläggning av byggprocessen slagit fast att de som styrt denna inte tagit fasta på medarbetarnas behov och att deras åsikter visserligen efterfrågats, men att de som så ofta i liknande sammanhang, inte lyssnats på.

Visst är det viktigt att våga tänka nytt och ge utrymme för spännande arkitektur när nya offentliga byggnader uppförs. Men själva huset får aldrig gå före människorna och den verksamhet som ska bedrivas i de nya flotta lokalerna. (Liberala nyhetsbyrån)