Sveriges ekonomi är just nu stark och skatteprognoserna för de kommande åren ser bättre ut än väntat. Vi har som nation redan kommit ur pandemins ekonomiska kris, oväntat snabbt. Men hur ser det ut lokalt?
Motala kommun har ett tufft ekonomiskt utgångsläge. Alla positiva nyheter när det gäller ökade skatteintäkter är därför välkomna. Det är trots det åtstramningar som gäller, bland annat för att socialnämnden år efter år har gått med underskott. Oavsett politisk majoritet har nämnden haft det väldigt svårt. Särskilt äldreomsorgen har ekonomiskt sett varit mycket utmanande. Läsningen i MVT de senaste åren kring besparingar är dyster, även om det även finns ljusglimtar som arbetet med att få bort delade turer för den värdefulla personalen.
När Motala kommun inför år 2023 skruvar upp kravet på ekonomiskt överskott från 1,5 till 2,5 procent kommer pressen att öka ytterligare på verksamheterna. Kommer det verkligen att fungera att få upp överskottet genom politikernas vilja att effektivisera verksamheterna i stället för att behöva skära ner?
”Politikers argument är förtäckta i begrepp som effektiviseringar när det egentligen handlar om neddragningar och besparingar för våra barn och elever.” Så skrev Anette Fagerström från Lärarförbundet i Motala i en insändare i MVT häromdagen. Hon har delvis rätt, utifrån att både politiker och tjänstepersoner ofta har blandat ihop besparingar och effektiviseringar. Hon har samtidigt delvis fel, för ordet effektivisering börjar äntligen hitta rätt.
Effektivisering handlar om att göra mer för samma resurser som tidigare, alternativt att göra samma sak som tidigare fast med mindre resurser. Precis detta, om än med andra ord, slås glädjande nog fast i Motala kommuns styrdokument ”Riktlinjer för gemensamma effektiviseringar” från januari 2021. Därmed går det inte längre att komma undan med en felaktig användning av ordet. Uppfyller en åtgärd inte ett av de två alternativen är det inte en effektivisering.
Riktlinjerna exemplifierar också vad gemensamma effektiviseringar kan handla om. Bättre inköpsprocesser, bättre styrning och ledning, samordning och samverkan, samt digital utveckling. Mer av den varan behövs för att nå framgång i både verksamhet och ekonomi.
Samtidigt måste kloka tankar och erfarenheter tas tillvara, exempelvis när det gäller schemaläggning, lokalutnyttjande och planering av hur hemtjänsten organiseras. Hos personalen hittas ofta de allra bästa effektiviseringarna.