En debatt har uppstått i det lokala politiska livet i Motala kring hur mycket ersättning som personalklubben Nyckeln ska få framåt. Kommunstyrelsen har beslutat att minska stödet från cirka 77 kronor till cirka 50 kronor per medlem och år, samt att den 75-procentiga administrativa tjänst som tidigare har finansierats kommer att tas bort.
Ett argument från ordföranden Mark Henriksson (M) är att det fortfarande är ett mycket högre bidrag än de 20 kronor per medlem som ges till kultur-, fritids- och sociala föreningar i kommunen. Motargumentationen från oppositionens Lena Westerlund (S) handlar bland annat om att administratörstjänsten till stora delar handlar om andra delar än Nyckelns verksamhet.
Personalklubben Nyckeln har bevisligen fått mycket stöd historiskt och säkerligen gjort mycket gott, men grundfrågan här blir om Motala kommuns personal ska få en positiv särbehandling? Frågans formulering kan säkert provocera en och annan läsare, fast på helt olika sätt.
En grupp läsare kommer instinktivt att tänka ”absolut”, utifrån aspekten att personalen som det så vackert heter är den viktigaste resursen och därför bör behandlas därefter. Det är väl därför ingenting konstigt att villkoren för de anställda är bättre än i det privata näringslivet? Det gäller att locka till sig människor, inte minst nu när det som kallas kompetensförsörjning är väldigt svårt.
En annan grupp läsare kommer instinktivt att tänka ”absolut inte”, utifrån aspekten att offentliga verksamheter ska tillämpa likabehandling och att kommunen inte ska konkurrera med privata företag. Det är väl därför fullt logiskt att kommunen inte ska få snedvrida förutsättningarna för att bedriva verksamhet, bara för att det finns en stor skattekista att plocka pengar ur? De anställda får gärna ha en personalklubb, men ska behandlas som alla andra.
Båda aspekterna ovan är naturligtvis tillspetsade, men illustrerar åtminstone delvis hur svår den här frågan är. Beroende på infallsvinkel kan man landa i väldigt olika slutsatser och det finns inga uppenbara svar. Vilken ideologi man utgår från och därmed vilken filosofi som följer av densamma har definitivt betydelse.
Vad blir då slutsatsen av allt det här? Utifrån kommunens vision som strävar efter att ha en hög kvalitet på samhällsservicen år 2040 och den uttalade ambitionen att på vägen dit vara en attraktiv arbetsgivare är det motiverat att lägga extra kraft på de anställda. Frågan är bara hur och exakt i vilken omfattning?
Där går uppenbarligen åsikterna isär hos de politiska blocken. Det är bra, eftersom det behövs skillnader i både teori och praktik för att väljarnas val ska göra skillnad i längden.